PODCAST: Måske er det ikke så tosset at importere affald til cementproduktion
Aalborg Portland importerer hvert år 160 ton affald fra udlandet til at fyre op under cementovnene, hvilket er med til at holde virksomhedens CO2-udledning nede. I ugens Transformator kan du også høre om det digitale våbenarsenal, som hackerne tager i brug i cyberkrigen mellem Rusland og Ukraine.
PODCAST: Bremsede mundkurv til Bohr virkelig atomkraft i Danmark?
Efter Anden Verdenskrig forbød amerikanerne Niels Bohr at tale om deres atombombeprojekt. Ifølge en ny DR-serie er det grunden til, at vi aldrig fik atomkraft herhjemme. Det undersøger vi i ugens Transformator.
PODCAST: Hjerneforsker: Stress forandrer vores hjerner
12 procent af befolkningen har stresssymptomer. På Odense Universitetshospital forsker ingeniør Saga Steinmann Madsen i, hvilke fysiske forandringer langvarigt stress forårsager i hjernen. I ugens Transformator fortæller hun om den avancerede PET/MR-scanner, de bruger til at tage billeder af stress.
PODCAST: Sekundet er ved at være forældet – sådan skaffer man et nyt
Optiske atomure baseret på strontiumatomer gør det muligt at definere sekundet langt mere præcist. I ugens Transformator dykker vi også ned i Søværnets ønskeliste for militært isenkram og udfordringerne ved den nye politiske aftale om power-to-x.
Techtopia #231: Dansk fremstød i koreansk metavers
Metaverset er fremtidens internet, men allerede nu kan vi se de første konturer af et virtuelt, grafisk miljø, der kommer til at forandre vores måde at kommunikere, e-handle, designe og producere på.
PODCAST: Antigravitation forklarer ufoers flyveegenskaber
Måske er der en lille mulighed for, at negativ energi faktisk eksisterer, og det vil kunne forklare transport ved overlyshastighed. Hør også i ugens Transformator om lavfrekvente vibrationer, der aktiverer kroppens pacinilegemer.
PODCAST: Europa er afhængig af russisk atombrændsel
Mens der er stor opmærksomhed om de europæiske landes afhængighed af russisk gas, er det gået ubemærket hen, at en række atomkraftværker i Europa får leveret deres brændselsstave fra Rusland. I ugens Transformator gør vi også status på coronapandemien to år efter de første restriktioner.
Techtopia #229: På besøg i Dr. Hwu’s hackerværksted
DTU-lektoren er specialist i hacking af forbrugerelektronik og har udviklet tilpassede instrumenter til at udføre unik forskning.
PODCAST: Hvis vi skal erstatte russisk gas med sol og vind, må vi ofre den gode udsigt
Midt i al krigens gru må vi sande, at selvom også kulforbruget vil øges i en periode, vil den sætte fuld fart på den grønne omstilling i Europa. Hør også ugens Transformator, hvordan du kan være med i et open source-højttalerprojekt.
PODCAST: Krigen rykker ud i rummet, i cyberspace og på elnettet
Ugens Transformator zoomer ind på Ukraine, hvor også hackere er på krigsstien. Elon Musks Starlink vil hjælpe med satellitforbindelse i landet, og konflikten har fået konsekvenser for den europæiske Mars mission.
PODCAST: Her er Europas fremtid uden russisk gas
Ugens Transformator står i energiens tegn. For i lyset af den russiske invasion i Ukraine melder spørgsmålet sig om, hvordan vi kan gøre os uafhængige af de russiske gasforsyninger. Desuden runder vi fusionskraft og elektrificeringens spøgelse: Dunkelflaute.
PODCAST: Kom med i månehabitat isoleret i mørke og kulde
I ugens Transformator kan du komme på rundvisning i Lunark, der er en prototype på en månebolig udviklet af to arkitekter, som selv testede det i 61 døgn i den grønlandske isørken. Høje priser på naturgas rammer en halv million danskere hårdt på pengepungen.
PODCAST: Sådan afslørede Ingeniøren, at Benny Engelbrecht puttede med CO2-tal
Efter at transportministeren måtte trække sig, ser vi i ugens Transformator på hele forløbet, hvor CO2-udledning på fem millioner ton forsvandt op til de politiske forhandlinger om regeringens infrastrukturpakke og først dukkede op, da Ingeniørens journalister fik gravet dem frem.
PODCAST: Indavlede AI-systemer er fulde af fordomme og beskidte data
I stedet for at starte fra bunden kan udviklere af AI-modeller nu hente en enorm model. Prisen er, at dens mange fejl og bias nedarves. Præstationsingeniør i Team Danmark fortæller, hvordan han optimerer skøjterne til Danmarks OL-hold.