PODCAST: Hvad er tid, og hvordan opfatter vi den?
Er tiden blot en illusion, eller er den en realitet i sig selv? Var blockchain bare en hype? Og spænder planen om energiøer i virkeligheden ben for udbygning af vindkraften? Lyt med i ugens Transformator.
Klimarådet til regeringen: Sæt afgiften på diesel op nu
Danmark tjener godt på grænsehandel med diesel til lastbiler. Det skal stoppe, mener Klimarådet.
Katalytiske nanopartikler skal under den helt store lup
Med avanceret elektronmikroskopi med en opløsning på 50 picometer vil DTU-forskere studere kemiske reaktioner af betydning for den grønne omstilling.
Forskning til debat: Blå brint er værre for klimaet end naturgas, kul og olie
Blå brint er en bremseklods i den globale, grønne omstilling, vurderer to forskere på baggrund af en livscyklusanalyse. Forskningsartiklen møder kritik fra både Danmark og udlandet.
Paradoks: Hvorfor er Solen ikke rød?
Sandsynligheden for, at vi levede på en planet i kredsløb omkring en lille rødlig stjerne er 100 gange større, end vi er i kredsløb om en stjerne af samme klasse som Solen.
Gennembrud for fusionskraft: Super-X køler plasma med elektromagneter
Et hold britiske forskere har for første gang – med succes – testet et nyt ‘udstødningssystem’, der kan løse et af de største problemer med at udvikle kommerciel fusionskraft.
Et skridt på vejen til at løse klimakrisen: Dansk opfindelse fjerner CO2 fra biogas
Metoden mindsker den mængde CO2, som biogasanlæg i dag lukker ud.
Rapport: Teknologiudvikling skal speedes op for at bremse klimaforandringer
Det vil kræve en større indsats, hvis de teknologier, der skal bruges for at standse klimaforandringerne, skal komme på markedet i tide, lyder det i rapport fra Det Europæiske Patentkontor og Det Internationale Energiagentur.
Tang-foder giver mindre metan i køers bøvser: Alligevel er det ikke på vej til stalden
Den særlige tang indeholder stoffer, der er mistænkt for at være kræftfremkaldende.
PODCAST: Power-to-x: Kapløbet om fremtidens energiform er i gang
Energiselskaber kaster milliarder i power-to-x-teknologier i et kapløb om at komme først på vigtige geografiske placeringer. I ugens Transformator kan du også høre om Nasa-roveren Perserverances succesfulde landing på Mars og en optagelse af Mars-vindens susen.
PODCAST: Fuld tryk på udviklingen af raketmotorer
Hvem har taget teten i udviklingen af raketter og ikke mindst raketmotorer? Det taler vi om i ugens Transformator, hvor vi også sætter fokus på de fuldautomatiske it-systemer, der f.eks. afgør, om borgere skal have udbetalt en offentlig ydelse. Eksperter kræver mere kontrol.
PtX-strategi fra IDA: Vi skal have viden ud af siloerne
Et udspil fra Ingeniørforeningen IDA opdeler Power-to-X-strategien i tre faser. I første omgang skal der satses på transparent vidensdeling, sidenhen kan infrastrukturen forberedes og omkring 2030 er teknologien klar til markedet.
Danske forskere i Science: Fastoxid-elektrolyse kan vinde teknologikampen om power-to-x
I en artikel i Science argumenterer danske universitets- og industriforskere ivrigt for, at fastoxid-elektrolyse (SOEC) til omdannelse af vedvarende energi til kemiske brændstoffer er konkurrerende teknologier overlegen.