Techtopia #225: Dansk AI mod brystcancer
Dansk startup vil hive kunstig intelligens ud af den sorte boks, så vi kan forstå, hvordan den er nået til sit resultat, og hvad vi kan bruge det til.
PODCAST: Kom med i månehabitat isoleret i mørke og kulde
I ugens Transformator kan du komme på rundvisning i Lunark, der er en prototype på en månebolig udviklet af to arkitekter, som selv testede det i 61 døgn i den grønlandske isørken. Høje priser på naturgas rammer en halv million danskere hårdt på pengepungen.
Techtopia #224: Dansk kunstner udstiller på rumstationen
Det interaktive kunstværk Celestium er en hybrid AI-blockchain-algoritme, der omdanner data fra kosmisk stråling om bord på den internationale rumstation (ISS) til billeder af rummet.
PODCAST: Sådan afslørede Ingeniøren, at Benny Engelbrecht puttede med CO2-tal
Efter at transportministeren måtte trække sig, ser vi i ugens Transformator på hele forløbet, hvor CO2-udledning på fem millioner ton forsvandt op til de politiske forhandlinger om regeringens infrastrukturpakke og først dukkede op, da Ingeniørens journalister fik gravet dem frem.
Techtopia 223: Nyhedstema om chipkrisen
Techtopias redaktion analyserer og forklarer chipkrisen ud fra nye rapporter og aktuelle historier i nyhedsstrømmen.
PODCAST: Indavlede AI-systemer er fulde af fordomme og beskidte data
I stedet for at starte fra bunden kan udviklere af AI-modeller nu hente en enorm model. Prisen er, at dens mange fejl og bias nedarves. Præstationsingeniør i Team Danmark fortæller, hvordan han optimerer skøjterne til Danmarks OL-hold.
Tectopia #221: Kina viser verden vejen i el-bil
Dette indhold kan kun vises hvis funktionelle cookies er accepteret. Klik for at opdatere samtykke Illustration: Teknologiens Mediehus Abonnér på Techtopia Klik her…
Techtopia #220: »Revolutionen starter nu, og det bliver fedt!«
Forfatter og journalist Peter Hesseldahl fortæller om sin nye bog ‘Omstilling til fremtiden – når teknologi bliver levende og liv bliver teknologi’.
PODCAST: Om termodynamik, entropi og hvorfor du bliver ældre
AFSNIT 7: Termodynamikken forklarer, hvorfor tiden ikke kan gå baglæns, og hvorfor vi skal tilføres energi for ikke at komme i termisk ligevægt med vores omgivelser – altså dø.
PODCAST: Atomteori for begyndere
AFSNIT 6: At masse og energi er forskellige manifestationer af samme ting, kan være svært at begribe for en gennemsnitlig begavelse, erkendte Albert Einstein. Men vi vover pelsen og taler om universets mindste byggesten: atomer, elektroner og kvarker.
PODCAST: Vi er vant til at leve i tre dimensioner, men er der i virkeligheden flere?
AFSNIT 5: Højde, bredde og dybde kan vi måle – det er sikkert og vist. Men har vores univers i virkeligheden flere ‘sammenfoldede’ dimensioner, som nogle fysikere mener?
PODCAST: Hvad er energi?
AFSNIT 4: I denne episode stiller vi spørgsmålet: Hvad er energi? Det har optaget videnskaben i århundreder, og vi prøver at give et svar.
PODCAST: Balsatræ er en flaskehals for den grønne omstilling
Dette indhold kan kun vises hvis funktionelle cookies er accepteret. Klik for at opdatere samtykke Transformator Podcasten fra Teknologiens Mediehus sætter strøm til…
PODCAST: Hvad er tid, og hvordan opfatter vi den?
AFSNIT 3: Er tiden blot en illusion, eller er den en realitet i sig selv? Det filosoferer vi lidt over i denne episode. Ifølge Aristoteles er tid bundet til forandring og bevægelse – men er det forandringerne der skaber tiden?
PODCAST: Hvordan opstod livet på Jorden?
AFSNIT 2: Opskriften på liv får du denne episode af ‘Sikkert og vist om videnskab’, der handler om, hvordan livet opstod på vores klode, og hvordan arterne har klaret sig i evolutionens lotteri.