Verdensrekord fra Niels Bohr Institutet til DTU: Første kvantesikre fiberforbindelse
DTU Elektro og Niels Bohr Institutet har for første gang etableret en kvantekrypteret forbindelse baseret på en enkelt-foton-lyskilde.
Reportage: Danmarks første kvantekryptering på almindelig fibernet er blevet etableret i dag - se hvad der sker når forbindelsen hackes her
Niels Bohr Institutet, København: “Jeg tror, at vi er på vej ind i en ny kvante-æra. Det, der sker i øjeblikket på området, er jo fuldstændigt vildt.” Vær med i øjeblikket, hvor forskerne prøver at hacke den første danske kvanteforbindelse på dansk jord. Se videoen her.
Værd at Vide: Det vilde kvantevesten
Kvanteteknologien buldrer frem, men hvor og hvordan den kommer til at forandre verden, ved vi ikke endnu, for klassisk teknologi står ikke i stampe, og forskellige kvanteteknologier kæmper mod hinanden.
Hollandsk astrokemiker modtager den sjældent uddelte Niels Bohr Guldmedalje
Ewine van Dishoeck er den kun 13. modtager af medaljen indstiftet af Ingeniørforeningen i Danmark. Måske er hun også den sidste.
Tænketank: ‘Metanudslippet fra Nord Stream bør antændes hurtigst muligt’
Man kan reducere klimapåvirkningerne af metanudslippet fra Nord Stream med en faktor 11, hvis udslippet antændes, lyder det fra tænketanken Concito
PODCAST Sådan kan vi indfange og lagre Danmarks CO2-udledning
Det er ikke nok at begrænse vores udslip af CO2, vi er også nødt til at indfange den, lagre den eller bruge den. Hør hvordan i denne uges Transformator, som også handler om, hvorfor Novo Nordisk fonden netop har smidt 1,5 milliarder kroner i udviklingen af en dansk kvantecomputer.
Spørg Fagfolket: Hvordan ‘skubber’ Månen til havene på den modsatte side af Jorden?
Månen trækker i Jorden, hvilket ses på tidevandet. Men hvorfor ser det ud som om, at der også bliver trukket i en ende, der vender væk fra Månen, spørger en læser.
Techtopia #246: Cern-skrot bliver til partikel-techno
Når Dr. Lawrence Lee møder ind på arbejde og tager sin blå CERN kittel på, er han professor i partikelfysik. Men når han går på scenen på Roskilde Festival, går han under navnet Colliderscope og laver elektronisk musik ud af gamle CERN apparater.
Værd at Vide: Københavnermetallet til brug i avancerede transistorer
Hafnium fylder 100 år i år. Besynderlig egenskab betyder, at hafniumdioxid kan udnyttes til energieffektive transistorer.
Antigravitation kan få ufo'er til at flyve - hvis de findes
Forskere fra Niels Bohr Institutet finder overraskende resultater med ny matematik, der måske kunne forklare antigravitation.
Boganmeldelse: Dr. Strangelove elskede sine glade ungdomsdage hos Niels Bohr
Ny bog beretter både om den nyeste forskning fra Niels Bohr Institutet og instituttets historie og betydning gennem 100 år.
Nyt røntgenapparat på KU Food skal gøre plantebaseret kost mere lækkert
At kende den fysiske struktur på de lækreste animalske fødevarer og kopiere egenskaberne over i plantebaseret mad er målet med et nyt apparat på Københavns Universitet.
Dyk ned i kvantefysikkens fødsel …og hvorfor Einstein og Bohr altid kørte for langt
En national fejring markerer i år 100-året for indvielsen af Niels Bohr Institutet og for Niels Bohrs nobelpris i fysik.
Giftgas og a-bomber førte til grundforskningens syndefald
Grundforskningen vil altid være, og har aldrig været uskyldsren, lyder det fra historiker på Niels Bohr Institutet, der hjælper os gennem fortællingen om grundforskningens tumultariske liv gennem tiderne.
Niels Bohr fysiker giver sit bud: Sådan flyver ufoer …hvis de findes
Hvis fremmed liv har besøgt Jorden, så har det krævet ekstremt hurtige fartøjer. Men er overlyshastighed overhovedet muligt? Teoretisk fysiker forklarer mulighederne med udgangspunkt i nye ideer til såkaldte warp-drives.