SYNSPUNKT Et vigtigt værktøj i fremtidens fødevareproduktion: CRISPR
Hvis vi skal i mål med ambitionen om at brødføde en støt voksende befolkning i verden med sunde, sikre og bæredygtige fødevarer, kræver det, at vi har mulighed for på forsvarlig vis at brug…
Ændring af GMO-loven på vej: Planteforædling med Crispr står foran blåstempling
Analyse: Planteforædlere og landmænd ser frem til lempelser af reglerne for brug af gensaksen Crispr, men grønne organisationer er stadig skeptiske.
EU: Gamle regler for genteknologi bør laves om
EU-Kommissionen vil nytænke reguleringen af genteknologi til fødevarer og medicin. Hovedpunktet er, at nye genteknikker skal have egne regler.
117 planteforskere appellerer til nye EU-politikere: Stop hetzen mod Crispr
GMO-loven skal opdateres til fordel for Crispr. Det mener en lang række europæiske forskere, som nu beder de nye EU-parlamentarikere om hjælp.
Gensaks i en gråzone – hvad dælen stiller vi op med Crispr?
Genredigeringsværktøjet Crispr er efterhånden en moden teknologi. Men lovgivningen er stadig fyldt med uafklarede gråzoner.
Carlsberg og Heineken får indskrænket patent på muteret byg
De to bryggerigiganter har fået begrænset to af deres patenter, efter at grønne organisationer har protesteret mod patentering af planter.
Innovationsfonden giver 30 mio. til dansk Crispr/Cas9-projekt
Selv om EU-Domstolen har besluttet, at afgrøder forædlet med gensaksen skal underkastes samme regler som GMO, håber Danmark at speede planteforædlingen op med netop Crispr.
Crispr-koma: Planteforædlerne håbede på mildere regler – EU-Domstolen sagde nej
ANALYSE: Afgrøder muteret med Crispr/Cas9-teknikken skal reguleres efter det tunge GMO-direktiv. Dermed er kemikalier og tilbagekrydsning vejen frem.
Det kølige overblik fra en varm sommer
Ingeniøren er på gaden igen med avisen. Her er et overblik over en række af sommerens begivenheder i teknologiens og naturvidenskabens verden, som de har været dækket på ing.dk.
Landbruget om GMO-dom: Ingen vej uden om Crispr-redigeret mad
Manglende kontrolsystemer vil gøre det umuligt at regulere gensaksen Crispr/cas9 inden for planteforædling, uanset hvad EU kræver, mener Landbrug & Fødevarer.
Bombe under planteforædling: Gensaksen Crisp skal reguleres lige så strengt som GMO
At benytte genredigeringsteknikker som Crispr/Cas9 til planteforædling er at betragte som genmodicering og skal reguleres derefter, mener EU-domstolen i overraskende udmelding.
Nye teknikker snyder myndigheders GMO-test
Nye planteforædlingsteknikker som Crispr/Cas9 kan ikke detekteres i Fødevarestyrelsens kontroller. Derfor er det umuligt at føre kontrol med dem.
Planteforædler: Med gensaksen kan vi vinde over plantesygdomme
Crispr/Cas9 forkorter forædlingsprocessen med op mod 20 år, siger forædler, som kalder teknologien en game changer.
Hør ugens podcast om GMO-fødevarer og super-elcykel
Ingeniørens ugentlige podcast, Transformator, handler denne gang om genmodificerede fødevarer. Hvor slutter planteforædling, og hvor begynder GMO, efter at planteforskere har fået nye, smarte værktøjer som gensaksen Crispr/Cas9.
Gensaks giver dilemma: Hvor genmodificerede må vores fødevarer blive?
Med genredigeringsteknikker som Crispr/Cas9 kan planteforædlere komme sygdomme i forkøbet med målrettede klip i plantens arvemasse. Men skal det tillades at forebedre vores fødevarer? EU-Domstolen snart tage stilling til.