Simpel, 3D-printet drone udforsker de dødsensfarlige gletsjersider AU-studerende har konstrueret en autonom sonde, der kan droppes med en drone og måle saltindhold, tryk og temperatur i havet helt tæt på indlandsisens gletsjere. Til en tiendedel af prisen for eksisterende udstyr. Og så er den printet på et køkkenbord.
Iværksætter: »Plast er et enormt stærkt og smukt materiale« Ingeniøren Frederik Brandt eksperimenterer med at give genanvendt plast en ny æstetik i form af usædvanlige teksturer og former. Vi har mødt ildsjælen, der vil starte en do-it-yourself plastrevolution og give folk i udviklingslande gratis adgang til genanvendelsesmuligheder.
Trafikstøj dræber: Støj-radar skal bekæmpe ulovlig larm fra motorcykler og biler Frankrig og Spanien opsætter nu ‘støj-radarer’ med 360-graders kameraer og mikrofoner som på sigt skal bruges til at uddele bøder, mens et ‘støjkamera’ skal testes i England. I Danmark skal fartkontrol reducere den sundhedsskadelige vejstøj.
LED-lys på vekselstrøm: Nyt halvleder-chip kan presse LED-prisen ned Amerikanske forskere har fremstillet LED-dioder med halvledermaterialet galiumnitrid, som ikke behøver at konvertere strømmen fra vekselstrøm til jævnstrøm med en separat silicium-chip. Det kan reducere omkostningerne til både produktion og vedligehold af udendørs LED-belysning.
Kronik: Bæredygtige teknologiske løsninger ‘popper’ ikke bare op Christian Kaarup Baron er lektor ved Institut for Kemi og Biovidenskab, Aalborg Universitet Illustration: Privatfoto Et mere upåagtet bidrag til klimakrisen kom, da man holdt op med a…
Flere reparationsmanualer og reservedele på vej til køleskabe, skærme og vaskemaskiner Nye EU-regler skal tvinge elektronikproducenter til at fremlægge flere manualer, fremstille originale reservedele og droppe lim til fordel for skruer. Det skal gøre det nemmere at reparere elektronikprodukter og forlænge deres levetid. Frivillige reparationscafeer og maker-spaces får dog ikke helt så meget gavn af reglerne som professionelle hvidevarereparatører.