Einsteins rumtid har talt: De langsomme passagerer skal ind i flyet først
Et fly bliver hurtigst klar til afgang, hvis småbørnsforældre, gangbesværede og andre langsommere passagerer sætter sig først. Det viser fysikere, der har forsøgt at optimere boarding-tiden ved hjælp af geometrien bag Einsteins rumtid.
Nordmænd antænder tre ton flydende brint for at sikkerhedsteste færge
Sikkerhedstesten skal simulere en lækage ved fyldning af brintfærgen, som skal idriftsættes i norske Rogaland i 2021. Flydende brint er aldrig blevet testet i så stor skala før.
Bagsiden: Øldåseforskerne på SDU får travlt
Flere læsere har kommenteret sidste uges opsigtsvækkende historie om det videnskabelige eksperiment, som blev udført af 12 opofrende PhD-studerende ved SDU, der måtte drikke sig igennem 1.031 d…
Bagsiden: Efterlysning - Var din bedstefar med Kampsax i Iran?
Vildsomt terræn. Den Transiranske Jernbane er 1.394 km lang og består af 251 store og ca. 4.000 mindre broer og 245 tunneler, heraf flere spiraltunneler. (Foto fra Ingeniøren 17. sept. 1938) Il…
Columbus ansætter Microsoft-profil som chef for selskabets norske forretning
Columbus har netop ansat ny chef for den norske forretning. Han kommer direkte fra en stilling som salgschef i Microsoft Danmark, hvor han stod i spidsen for service-salget til Norge.
Boeing: 737 Max flyver næppe før til sommer
Tidligere har flyproducenten vurderet, at flyet kunne indfases fra januar i år. Men det synes urealistisk nu, lyder det i opdatering til flyselskaberne.
Lovende elektrisk passagerfly i brand under test
Israelske Eviation skulle snart testflyve deres nipersoners prototype “Alice”, som var det helt store tilløbsstykke til Paris Air Show i sommer. Flyet brød i stedet i brand på jorden.
Rust og forkullede knogler skal give renere grundvand
Et nyt forskningsprojekt skal udvikle en grønnere og billigere teknik til at fjerne klorerede opløsningsmidler fra forurenet jord og grundvand. Hovedingredienserne er såkaldt ’grøn rust’ og knogler, som forkulles ved høj temperatur.
Aarhus Universitet overvurderede kvælstofudledning med 3.000 ton
I 2018 blev der kun udledt 55.000 ton kvælstof – ikke 58.000 ton, som Aarhus Universitet ellers havde regnet sig frem til. Men selv når der tages højde for fejlen, er udledningen for høj. Regnefejlen strækker sig tilbage til 1990.
En overset dræber i vores hverdag
Støj er skyld i, at mindst en million leveår går tabt eller leves med sygdom i Vesteuropa. Og ny forskning bekræfter hele tiden forskernes værste anelser.
Leder: Skru nu ned for støjen – det gavner både helbred og klima
I 2018 mistede 171 livet i trafikulykker på danske veje, og tallet for 2019 ser desværre ud til at blive højere. Med hvert trafikdrab følger en tragisk historie om et liv, der bliver revet bort…
ITU holder sommer-konference i agil softwareudvikling
Forskere og it-professionelle mødes på IT-Universitetet i København for at udveksle erfaring og viden om agile metoder indenfor softwareudvikling, når konferencen XP2020 finder sted. Deltagere kan sende indlæg til konferecen.
PODCAST: Nordpolen rykker mod Sibirien. Nyt byggeri på Amager Fælled greenwashes
Den magnetiske nordpol er på vej mod Sibirien. Op mod 500 danskere dør hvert år for tidligt pga. trafikstøj. Nybyggeri på Amager Fælled påstås at øge biodiversiteten. Det er skidt for genbrug, når borgerne skal blande metal, glas og plast i samme spand.
Ugens debat: Kan vi få elbilen til at slukke sig selv?
Ing.dk bad i sidste uge læserne om gode forslag til, hvordan sejlivede batteribrande i elbiler kan forhindres – eller slukkes af bilen. Det fik mange læsere til tasterne med forslag og kommentarer.
1972: »SAS’ næste fly er næsten forureningsfrit«
DC-10, der er det seneste skud på stammen af Douglas-passagerfly, bliver den næste større nyanskaffelse, som SAS foretager. Det skrev Ingeniøren i 1972 og beskev flyet som næsten forureningsfrit, økonomisk, komfortabelt og støjsvagt.