Spørg Fagfolket: Hvorfor bruger man ikke raketrør til rumraketter?
En læser undrer sig over, hvorfor man ikke optimerer styring og løftekraft ved at bruge raketrør. Det svarer John Leif Jørgensen fra DTU Space på.
Datatilsynet efter endelige Schrems II-anbefalinger: »Rummet for at overføre persondata til USA er meget snævert«
De længe ventede anbefalinger fra EDPB er endelig landet. Og ifølge Datatilsynets ekspert er der ikke meget plads at spille på, hvis man som dansk myndighed eller virksomhed gerne vil bruge amerikanske cloud-tjenester.
Optag på STEM-uddannelser falder som ventet: IDA-formand og AU-dekan er bekymrede
Færre studerende optages på STEM-uddannelserne dette år sammenlignet med 2020, og det bekymrer Ingeniørforeningen IDA og dekan for det tekniske fakultet i Aarhus. På DTU er man moderat optimistisk, da der var udsigt til større nedgang. Samlet set fortsætter den overordnede trend med flere studerende på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser - ikke mindst flere kvinder.
Hedebølge i USA koger fisk levende i floderne og giver dem livsfarlig svamp
Store dele af Nordamerika har oplevet rekordhøje temperaturer hen over sommeren.
Trodser chipkrise og event-ørken: Iværksættere gør PA-højttaleren trådløs
Det var lidt af et sats at udvikle event-højttalere midt i en global komponentkrise og et corona-lukket kulturliv. Men med udgangspunkt i et DTU-speciale har danske Sowa realiseret iværksætterdrømmen.
Spørg Fagfolket: Hvorfor tillader man methyl i håndsprit?
En læser undrer sig over, hvordan sprit denatureres i Danmark, da visse stoffer kan være skadelige. Kemiker på DTU giver et overblik over håndsprits indhold.
Billigere og med tiden bedre end Hubble: Teleskop skal sendes op med gigantisk ballon
SuperBIT-projektet vil til april sende et teleskop op over 99,5 procent af Jordens atmosfære med en gigantisk ballon på størrelse med et fodboldstadion.
AI og visuel feedback ruster lægerne til vanskelig hudkræftdiagnose
Kunstig intelligens og modermærkekræft ligner det perfekte match. Helt så enkelt er det ikke, men en ny dansk app forsøger at træne lægerne og give brugbar beslutningsstøtte.
DTU Robocup: Selvkørende robotter skal bygge en bro på årets bane
For 25. år i træk afholder DTU sin årlige Robocup, hvor der konkurreres i at få en selvkørende robot til at passere gennem en stribe mulige og umulige forhindringer.
Harvard-forsker går all in på at finde intelligente rumvæsner
Stort forskningsprojekt skal gøre os klogere på, om der er avanceret teknologi i rummet.
Genbrug i rummet: Ny europæisk satellit kan omprogrammeres i kredsløb
Ny programmerbar kamelæon-satellit kan ændre placering, båndbredde og frekvensområde på meget kort tid.
Japanske forskere sender drone i luften med mikrobølger
Kan mikrobølgestråler erstatte det dyre brændstof, som rumraketter i dag sendes op med? Det har et hold japanske forskere undersøgt med et nyt eksperiment, hvor de har forbedret deres tidligere metode.
Sidste tur for den »hidsige humlebi«: Dansk slæbefly pensioneres efter 50 år på vingerne
Det danske slæbefly Polyt-5 var i luften første gang i starten af 1970’erne. Efter halvtreds år og tusindvis af flyvninger tager det hjemmebyggede ikon fra Polyteknisk Flyvegruppe på DTU ud på sin sidste tur lørdag.
Højhastighedsbredbånd storsælger: Men er det overhovedet nødvendigt?
Over halvdelen af de danske husstande har i dag et bredbåndsabonnement med mindst 100 Mbit/s. Selvom de færreste familier vil opleve en mærkbar forskel, så stiger salget af højhastighedsforbindelser på mere end 300 Mbit/s også markant.
Tesla vil åbne ladenetværk for andre elbiler
Senere i år bliver de første Tesla Supercharger-ladestandere tilgængelige for andre elbiler. Tesla-topchef Elon Musk skriver på Twitter, at det med tiden vil gælde i ’alle lande’ – altså også Danmark. Hvornår og på hvilke vilkår er endnu uvist. I mens er resten af operatørmarkedet blevet enige om en ny roaming-aftale, der dækker 96 procent af alle ladestandere i det offentlige rum.