Mad dyrket på giftig Mars-jord: »Vi får brug for gode kokke«
‘Jorden’ på Mars er intet andet end knust sten med gift i, og Solens UVC-stråler svitser alt. Så mad dyrket på Mars skal ske i beskyttede drivhuse eller under jorden, viser forskning.
PODCAST: Hvordan lyder der på Mars? Danske mikrofoner giver svaret
Lyd er temaet for ugens podcast, for Danmark er førende inden for forskning i, hvordan vi forstærker den, dæmper den og retningsbestemmer den. I ‘Sikkert og vist’ stiller vi spørgsmålet: Hvad er energi? Og prøver at svare på det.
På Mars skal man tjekke vejrudsigten for dagens stråling
Den eneste løsning på strålingen i rummet er at søge ly, men det sætter ikke en stopper for drømmen om at bo på Mars.
Mirakelkur eller rent bluff? Her er de teknologier, som på papiret skal afblæse klimakrisen
Danmark satser på benhårdt teknologier, men kan de bremse den globale opvarmning i tide?
Sådan terraformer vi Mars: Som at genoplive en død patient
Uden et magnetfelt og nok ressourcer til at skabe en atmosfære er det en ren sci-fi tanke at gøre Mars beboelig. Danske eksperter er dog optimistiske.
Giftigt støv og vakuum er en dræber for kolonister på Mars
Studier tyder på, at støvet på Mars er giftigt for mennesker, så det gælder om at lukke dragten – også for at dit blod ikke koger.
Morgen-briefing: Slettede mink-beskeder skal genskabes: Telefoner og iPads udleveres til politiet / Tesla-aktien falder efter nyt Elon Musk-tweet om Hertz-aftale / Dansk betalingsselskab solgt til amerikansk investeringsselskab
Vil genskabe slettede beskeder: Telefoner og iPads udleveres i minksag. Tesla-aktien falder efter Elon Musk-tweet om Hertz-aftale. Dansk betalingsselskab solgt til amerikansk investeringsselskab. Dansk software-virksomhed truer med at flytte job til Tyskland. Ny vicedirektør i digitaliseringsstyrelsen, og så er det i dag 64 år siden, at rumhunden Laika som det første jordiske væsen blev sendt i kredsløb om planeten Jorden.
GSMA vil have bredere brug af teknologi for at opnå klimamål
Mats Granryd, generaldirektør for industrigruppen GSMA, advarer om, at verden måske ikke når FN’s mål om nul CO2-aftryk i 2050, hvis ikke vi implementerer smart teknologi. Organisationens forskning viser, at netop brugen af smart teknologi kan bidrage til opnåelse af målet med helt op til 40 procent af den samlede nødvendige nedgang. Eksisterende mobilteknologier kan […]
Read More…
.
Forskning skal først og fremmest være grøn i politikernes øjne
I fordelingen af forskningsreserven for 2022 prioriteres forskning i digital omstilling og sundhed også højt, og for kvanteforskerne er der håb om at komme ind i varmen i 2023.
Kinesiske månesten omskriver månens historie
Månen har været vulkansk aktiv i mindst to milliarder år længere end beregnet, viser kinesiske månesten. Men ingen ved helt hvorfor.
Forskere vil skrotte to menneskearter og ændre vores stamtræ
Selvom der i dag er et stort hul i vores stamtræ, er dansk professor skeptisk.
Raketterne peger mod Mars: Her er de lande og rigmænd, der vil afsted
SERIE: Målet om at sende mennesker til Mars trækker bombastiske overskrifter - men hvem er det egentlig, der vil derud?
Mars-beton og 3D-print bliver nøglen til at bygge på Mars
Den danske Mars-arkitekt hos BIG, Jakob Lange, peger på, at byggeri på planeten skal ske med sintring og 3D-print baseret på mineraler i undergrunden.
DEBAT: Vi er »langt nede ad vejen mod klimaets og økosystemernes sammenbrud«
Professor i glaciologi har indsamlet dusinvis af observationsstudier af det arktiske klima.
Deltag i debatten: Hvorfor skal vi overhovedet bo på Mars?
En fremtidig rumhavn, et terraforming-eksperiment eller bare et laboratorium for studier af solsystemet. Læs forskernes bud på, hvorfor vi skal til Mars.