Raketterne peger mod Mars: Her er de lande og rigmænd, der vil afsted
SERIE: Målet om at sende mennesker til Mars trækker bombastiske overskrifter - men hvem er det egentlig, der vil derud?
Sådan terraformer vi Mars: Som at genoplive en død patient
Uden et magnetfelt og nok ressourcer til at skabe en atmosfære er det en ren sci-fi tanke at gøre Mars beboelig. Danske eksperter er dog optimistiske.
På Mars skal man tjekke vejrudsigten for dagens stråling
Den eneste løsning på strålingen i rummet er at søge ly, men det sætter ikke en stopper for drømmen om at bo på Mars.
Mad dyrket på giftig Mars-jord: »Vi får brug for gode kokke«
‘Jorden’ på Mars er intet andet end knust sten med gift i, og Solens UVC-stråler svitser alt. Så mad dyrket på Mars skal ske i beskyttede drivhuse eller under jorden, viser forskning.
PODCAST: Hvordan lyder der på Mars? Danske mikrofoner giver svaret
Lyd er temaet for ugens podcast, for Danmark er førende inden for forskning i, hvordan vi forstærker den, dæmper den og retningsbestemmer den. I ‘Sikkert og vist’ stiller vi spørgsmålet: Hvad er energi? Og prøver at svare på det.
Giftigt støv og vakuum er en dræber for kolonister på Mars
Studier tyder på, at støvet på Mars er giftigt for mennesker, så det gælder om at lukke dragten – også for at dit blod ikke koger.
Mars-beton og 3D-print bliver nøglen til at bygge på Mars
Den danske Mars-arkitekt hos BIG, Jakob Lange, peger på, at byggeri på planeten skal ske med sintring og 3D-print baseret på mineraler i undergrunden.
Deltag i debatten: Hvorfor skal vi overhovedet bo på Mars?
En fremtidig rumhavn, et terraforming-eksperiment eller bare et laboratorium for studier af solsystemet. Læs forskernes bud på, hvorfor vi skal til Mars.
Pengene mangler: Dansk lydteknologi udkonkurreres af grøn omstilling
Abbey Road-studierne, Kanye West og Nasas Perseverance-rover på Mars. De tre vidt forskellige ‘berømtheder’ har én ting til fælles: De bruger dansk lydteknologi i form af mikrofoner, opta…
Den moderne fysik opstod i et frit fald
Sikkert og vist 6: Galileos opgør med Aristoteles blev udgangspunkt for Newtons mekaniske fysik og Einsteins forståelse af rum og tid.
PODCAST: Vi kommer i akut mangel på grøn strøm
Vi er flere vindmølleparker bagud, hvis vi skal have strøm nok fra vedvarende energikilder til den kommende elektrificering. I ugens Transformator kan du også høre om, hvilke betingelser der skal på plads for at kolonisere Mars, og om vores univers måske har flere ‘sammenfoldede’ dimensioner.
Starship tændte alle seks motorer – og en håndfuld kakler faldt af
For første gang har SpaceX tændt alle seks motorer på sit Starship-fartøj. Nu venter testen af B4-rakettens 29 raptor-motorer før kredsløbsflyvning.
Facebook satser stort på at skabe nyt onlineunivers og slår 10.000 jobs op i EU
Også Microsoft arbejder på en version af et såkaldt ‘metavers’.
PODCAST: Hvor mange dimensioner er der - tre eller 10?
Vi er flere vindmølleparker bagud, hvis vi skal have strøm nok fra vedvarende energikilder til den kommende elektrificering. I ugens Transformator kan du også høre om, hvilke betingelser der skal på plads for at kolonisere Mars, og om vores univers måske har flere ‘sammenfoldede’ dimensioner.
KRONIK: Energiøerne er vores fælles Mars-mission
Jacob Østergaard er professor og centerleder ved DTU Elektro, og Glenda Napier er CEO i Energy Cluster Denmark Illus.: Privatfoto Det er på alle måder epokegørende, når Danmark i …