Dobbelt risiko for at rumskrot smadrer satellitter i lav bane efter nedskydning
Fem uger efter at den russiske militærsatellit Cosmos 1408 tilsyneladende blev ramt af et missil, kan der nu spores knap 600 større fragmenter, som gør livet farligt i 300 til 800 kilometers højde.
Fra naturkatastrofer til folkedrab: Læger uden Grænser ser tilbage på 50 år med nødhjælp
Især bådflygtningene i Sydeuropa og folkedrabet i Rwanda har været skelsættende for organisationen.
Dødsstjernen var på størrelse med Sjælland - recordere.dk
En ny, sjov web-app demonstrerer også, at det ville kræve særlige betingelser for at en Star Destroyer kunne lande i Kastrup. Hvis du har fri mellem jul og nytår og allerede har set alle de nye film på streamingplatformene og har fået overstået opsætningen af diverse gadgets, der er kommet ind i hjemmet via julegaveræset, […]
Ny viden om tekstilfibre: Rumfirma bruger synkrotron til at skabe virustætte dragter
Tysk virksomhed fik den idé, at deres vaskbare renrumsdragter kunne bruges som værnemiddel i stedet for engangsudstyr. Men det skulle lige bevises videnskabeligt.
Atlas viser hvordan lysforurening fra energiprojekter kan skade havmiljøet
En kortlægning af lysforurening i verdens have viser Nordsøen som udsat på grund af energiprojekter - både de vedvarende og de fossile.
Laser på spring til at erstatte radiokommunikation i rummet
Kina har udført test med laser i stedet for radiosignaler til kommunikation mellem Beidu-satellitter og Jorden. Efter årtiers eksperimentelle forsøg er vejen banet for hurtigere og mere nøjagtig satellitnavigation med laserkommunikation.
Bilejere ramt af fejl i GPS-software: Uret stilles tilbage til 2002
1024 uger. Så meget er en række biler fra de japanske bilproducenter Honda og Acura hoppet tilbage i tiden på grund af softwarefejl og 10 bit-begrænsninger i ugenummer-visningen. Bilejere må vente måneder før problemet løses.
Klimaforskere holder vejret: Kabel til vigtige polarsatellitter ude af drift
Et af to fiberkabler fra Norge til Svalbard er sat ud af drift. Fiberkablerne er centrale for nedtagning af data fra verdens nordligste og største satellitstation, der leverer vigtige data til blandt andet klimaforskere.
Ministeriet i kovending: Fordobler pludselig midlerne til laboratorier og udstyr
Forskere og virksomheders ønsker ser ud til at blive hørt. I 2022 skal der investeres for 134 millioner kroner i forskningsinfrastruktur, som laboratorie- og testfacilieter, mod godt 80 millioner kroner de foregående år.
Forskere vil sende blockchain-teknologier i sikkerhed for hackere i det ydre rum
Et nyt projekt, der involverer forskere på ITU og Aarhus, sant en satellit-leverandør, prøver man at sikre blockchain-teknologier ved at placere processen et sted, som hackerne ikke kan nå: I det ydre rum.
Russisk nedskydning af satellit forværrer problem: ‘Rumskrot truer vores samfund’
Rumskrot i kredsløb om Jorden kan ødelægge vores adgang til internet og GPS.
Nokia QLED med Android TV lanceres i Danmark - recordere.dk
Nokia er hoppet med på QLED-displays og lancerer TV i størrelser fra 43-70 tommer
IoT i skibe og fly mister signalet: Satellitter skal nu sikre dækningen
5G og andre trådløse IoT- teknologier er på vej mod forlænget rækkevidde ved hjælp af små kommunikationssatellitter i lav jordbane. Dansk forskning og udvikling står bag den komplekse integration.
DTU-forskere om russisk satellit-sprængning: »Hensynsløs storpolitik«
Danske rumforskere er fortørnede over russernes spredning af mere rumskrot. Det øger risikoen for en løbsk dominoeffekt af sammenstød.
Astronauter i fare efter nedskydning af satellit: Nasa er rasende
Syv astronauter på ISS måtte søge beskyttelse efter russerne skød en satellit ned, der sendte mere end 1500 stykker rumskrot på kurs mod rumstationen.