Videnskabens Top-5: Hurtig afsmeltning af indlandsisen kan stoppe Golfstrømmen
Jordens klimatiske systemer kan skifte fra en stabil tilstand til en anden. Hurtige ændringer kan få systemer til at tippe, før man ellers forventer.
PODCAST: Hvad er årets vigtigste forskningsresultater?
Ingeniøren udpeger hvert år de fem bedste danske forskningsresultater inden for teknik og naturvidenskab. Jens Ramskov fortæller om vinderen og de fire ‘runner-ups’. I årets sidste udgave af Transformator kigger vi desuden tilbage på de vigtigste teknologiske nyheder og tendenser i 2021.
Norsk motorvejsbyggeri reducerer CO2-udledning fra asfalt med 40 procent
Anlægningen af E16-motorvejen i Norge viser at valg af bæredygtige materialer og bedre planlægning kan gøre byggeprojekter grønnere.
Spørg Fagfolket: Hvorfor står vindmøllerne stille i stormen?
En læser undrer sig over, hvorfor vindmøllerne knap bevæger sig, når det stormer udenfor. Det er der en helt simpel forklaring på, fortæller vindmøllepionér Henrik Stiesdal.
Power-to-X kan skabe store vandforsyningsproblemer – rejses nu politisk
SF opfordrer regeringen til at sikre, at det store vandbehov ved PtX ikke belaster drikkevandsforsyningen. Klimaministeren lover at undersøge vandudfordringen grundigt, men tror dog ikke på nationale problemer. Branchen er også mest bekymret for lokale og regionale udfordringer.
Atom-strid på Borgen
Formanden for Liberal Alliance har ikke opgivet håbet om, at kernekraft fremover skal spille en rolle i den danske energiforsyning. Klimaminister Dan Jørgensen afviser tanken.
DR offentliggør premieredato på ‘Borgen’ - recordere.dk
Søndag den 13. februar vender ’Borgen’ tilbage på DR1 og DRTV. Her møder vi Birgitte Nyborg som nyudnævnt udenrigsminister, og den velkendte nationale arena udvides, da Nyborg pludselig står midt i et internationalt magtspil efter fund af olie i Grønland.
Sådan gik det i 2021 – hvor mange quizspørgsmål kunne du svare på?
To læsere fik alle 13 rigtige på sidste års tipskupon om begivenheder i 2021. Læs her, hvad du skulle have svaret.
Energistyrelsens klimastatus: Vi er stadig 10 millioner ton CO2e fra klimamålene i 2030
Danmark er nærmere målet end ved sidste års fremskrivning, men der mangler stadig at findes reduktioner svarende til 13 procentpoint i 2030.
Kulkraft steg med ni procent sidste år - samtidig planlægger Kina nye 33 GW-kulkraftværker
Trods generelt positive trends blev der, ifølge en ny rapport, planlagt etablering af mange nye kulkraftværk i 2021, især i Kina, hvilket strider mod globale klimamål.
I gang i hele Europa: 7 milliard-projekter om klimavenlige emissionsteknologier
Fælles for dem er, at de fokuserer på lavemissionsteknologier indenfor biobrændstoffer, brint, stål, cement, kemikalier og kulstofopsamling.
Et stigende antal skovbrande i fremtiden modarbejder og vil vælte alle klimamål
Voldsomme skovbrande kommer i fremtiden til at udlede så voldsomme mængder CO2, at det svarer til udledningen fra 2,6 milliarder biler årligt, viser nyt studie
PODCAST: Måske er det ikke så tosset at importere affald til cementproduktion
Aalborg Portland importerer hvert år 160 ton affald fra udlandet til at fyre op under cementovnene, hvilket er med til at holde virksomhedens CO2-udledning nede. I ugens Transformator kan du også høre om det digitale våbenarsenal, som hackerne tager i brug i cyberkrigen mellem Rusland og Ukraine.
NGO'er kæmper indædt mod lukrativ minedrift på sjældne metaller
En række mineselskaber vil grave efter sjældne metaller på bunden af havet.
DI Energi: 100.000 husstande kan opvarmes med overskudsvarme
Der er et enormt potentiale for bedre benyttelse af overskudsvarme fra industrien til fjernvarmenettet i Danmark.