Værd at Vide: Det vilde kvantevesten Kvanteteknologien buldrer frem, men hvor og hvordan den kommer til at forandre verden, ved vi ikke endnu, for klassisk teknologi står ikke i stampe, og forskellige kvanteteknologier kæmper mod hinanden.
Med Ramskov gennem videnskaben: Sådan fik al vores viden et sikkert fundament Naturvidenskaben er under konstant forandring. Gamle forklaringer erstattes af nye og mere korrekte – men der er trods alt noget, som er sikkert og vist, fortæller videnskabsredaktør Jens Ramskov i dette opkog af en tidligere artikelrække med navnet: Sikkert og vist.
PODCAST: Hvad er årets vigtigste forskningsresultater? Ingeniøren udpeger hvert år de fem bedste danske forskningsresultater inden for teknik og naturvidenskab. Jens Ramskov fortæller om vinderen og de fire ‘runner-ups’. I årets sidste udgave af Transformator kigger vi desuden tilbage på de vigtigste teknologiske nyheder og tendenser i 2021.
Den moderne fysik opstod i et frit fald Sikkert og vist 6: Galileos opgør med Aristoteles blev udgangspunkt for Newtons mekaniske fysik og Einsteins forståelse af rum og tid.
Glødende basilikum og lysende brøndkarse: Forskere skaber ‘selvlysende’ planter Ved at indføre nanopartikler af fosforescerende materialer i blade har forskere fra MIT skabt planter, der kan absorbere og sidenhen udsende lys. Indtil videre gløder planterne kraftigt de første fem minutter efter ti sekunders “opladning”.
Dansk chip kan danne grundlag for optiske kvantesimulatorer Ny chip kan generere stabile, individuelle fotoner i stort antal. Det muliggør, at optiske kvantecomputere kan udføre beregninger, som ikke vil kunne udføres med klassiske computere.