Værd at Vide: Det vilde kvantevesten
Kvanteteknologien buldrer frem, men hvor og hvordan den kommer til at forandre verden, ved vi ikke endnu, for klassisk teknologi står ikke i stampe, og forskellige kvanteteknologier kæmper mod hinanden.
Video-kvanteskole del 3: Den ene partikel ved, hvad den anden gør
Entanglement. Velkommen til det mest besynderlige inden for kvantefysikken: Partikler, der opfører sig ens, selv om de befinder sig forskellige steder i universet.
Tre fysikere får endelig Nobelprisen: De banede vejen for kvantecomputeren
På Ingeniøren har vi flere gange spået, at de tre fysikere, hvis arbejde er grundlaget for kvantecomputere, ville få Nobelprisen.
DTU Electro vil forene elektroner og fotoner
Forskere på det nye DTU Electro kombinerer automation, elektronik, fotonik og akustik og har kvanteteknologi som flagskib.
Det svære valg for kvantehardware: Superledere, ioner, fotoner eller neutrale atomer?
Amerikansk gennembrud baner vejen for en fuld programmerbar kvantecomputer med neutrale atomer. Firmaets videnskabelige leder arbejdede gennem 10 år i Danmark som udviklingsingeniør og forsker.
Med Ramskov gennem videnskaben: Sådan fik al vores viden et sikkert fundament
Naturvidenskaben er under konstant forandring. Gamle forklaringer erstattes af nye og mere korrekte – men der er trods alt noget, som er sikkert og vist, fortæller videnskabsredaktør Jens Ramskov i dette opkog af en tidligere artikelrække med navnet: Sikkert og vist.
PODCAST: Hvad er årets vigtigste forskningsresultater?
Ingeniøren udpeger hvert år de fem bedste danske forskningsresultater inden for teknik og naturvidenskab. Jens Ramskov fortæller om vinderen og de fire ‘runner-ups’. I årets sidste udgave af Transformator kigger vi desuden tilbage på de vigtigste teknologiske nyheder og tendenser i 2021.
Videnskabens Top-5: Kvanteberegninger kræver fotoner på kommando
Interessen for optiske kvantecomputere er stigende verden over, og danske forskere er med i front.
Elektroner og fotoner kan i samarbejde præstere det utrolige og det uventede
Sikkert og vist 14: Superledning, usynlighedskapper og kvantematerialer hører til materialefysikkens vidundere - de skyldes kollektive fænomener og kvasipartikler.
“Spøgelsespartikler” fanget i LHC for første gang: Åbner for studier af mørkt stof
For første gang er neutrinoer blevet skabt og detekteret i et partikelbrag i LHC. Nu har forskerne teknikken til at jagte Universets mindste dele.
Den moderne fysik opstod i et frit fald
Sikkert og vist 6: Galileos opgør med Aristoteles blev udgangspunkt for Newtons mekaniske fysik og Einsteins forståelse af rum og tid.
Glødende basilikum og lysende brøndkarse: Forskere skaber ‘selvlysende’ planter
Ved at indføre nanopartikler af fosforescerende materialer i blade har forskere fra MIT skabt planter, der kan absorbere og sidenhen udsende lys. Indtil videre gløder planterne kraftigt de første fem minutter efter ti sekunders “opladning”.
Spørg Fagfolket: Hvad sker der i dobbeltspalteeksperimentet?
En læser vil gerne vide mere om fotoner, særligt om Thomas Youngs dobbeltspalteeksperiment. Ingeniørens Jens Ramskov tager os igennem partikler og bølger.
Dansk chip kan danne grundlag for optiske kvantesimulatorer
Ny chip kan generere stabile, individuelle fotoner i stort antal. Det muliggør, at optiske kvantecomputere kan udføre beregninger, som ikke vil kunne udføres med klassiske computere.
Får slangen sit varmesyn fra pyroelektriske celler?
Ny forklaring på, hvordan slanger ser ting i totalt mørke, kan måske føre til nye materialer.