Automatisering: Instrumentparken i Arla får nyt digitalt liv i laboratoriet
Meget arbejde i forsknings- og udviklingslaboratorier foregår i dag manuelt. Hos Arla Foods Ingredients har ph.d.-studerende Freja Mardal automatiseret sine forsøg med membranfiltrering.
Fagligt talt: Dansk forskning danner grundlaget for fremtidens skibsdesign
Skibe står for 90 procent af den internationale transport og ca. 2,5 procent af den globale CO2 udledning. Med et øget globalt fokus på energieffektivisering samt nye regulativer fra IMO er der…
Dagbog fra COP27: Valg af uddannelse kan være det vigtigste klimavalg
Set i et globalt perspektiv er renovering af eksisterende byggeri helt afgørende for den grønne omstilling.
GSMA hylder operatørernes fremskridt inden for bæredygtighed
GSMA fremhæver mobilindustriens tiltag for at prioritere miljøtænkning. Den nyeste forskning viser øget brug af vedvarende energikilder til at drive netværkene. I en udtalelse nævner industrigruppen, at mængden af vedvarende energi, der er blevet brugt, er øget i løbet af de tolv måneder, der er gået siden COP26 i november 2021. I en udtalelse nævner industrigruppen, at mængden af vedvarende energi, der er blevet brugt, er øget i løbet af de tolv måneder, der er gået siden COP26 i november 2021.
Grønlands indlandsis smelter bekymrende hurtigt
Isen i Nordøstgrønland forsvinder seks gange hurtigere end hidtil beregnet.
PODCAST Lastbiler med kørestrøm er spild af energi
Skal vi have køreledninger mellem Øresundsbroen og Femern, så lastbiler kan køre på strøm? I ugens Transformator runder vi også den vellykkede opsendelse af Nasas SLS-raket og Volvo EX90, der tilbyder to-vejs-opladning. Og så har vi et tilbud til halv pris.
PODCAST Så nemt er det at lave fake fotos med AI – men etiske dilemmaer hober sig op
N kan vi alle skabe billeder af alt blot ved at skrive, hvad vi vil se. En kunstig intelligens udviklet med lynets hast klarer resten. I ugens Transformator runder vi også de fjernstyrede sejlende droner, som angreb russiske flådefartøjer.
Kunstigt klimavenligt kød fra stamceller gror i petriskåle i nyt dansk forskningsmiljø
Danmark er rig på viden inden for fødevarer, biotek og ingredienser. Det kan få betydning for udviklingen af kultiveret kød og mælk, mener forsker.
SYNSPUNKT om VM: Kan man fravælge Qatar og tilvælge Saudi-Arabien?
Vi bliver i øjeblikket tæppebombet med information og synspunkter, om alt hvad der er galt med VM i fodbold i Qatar, optakten til turneringen og Qatar som samfund i det hele taget. Den lille gol…
Nyslået DIKU-professor tjekker fakta med NLP: »Forklarlighed er virkelig vigtigt« | Version2
Fascination af tværfaglige problemer og hyggelige eksplosioner i barndommen er bag drivkraften bag nyslået professor Isabelle Augensteins forskning i NLP på DIKU.
‘Vi har brug for alting. Giv os lidt at spise,’ lyder en desperat bøn fra et oversvømmet Pakistan
Millioner af pakistanere sover under åben himmel, efter en altødelæggende monsun ramte landet i sommer. Samtidig mødes verdens lande på 30. år for at blive enige om løsninger på klimaproblemet.
Strudsen i centrum af ny klimaforskning
Et hold forskere skal de næste fem år nærstudere strudse for at undersøge store dyrs tilpasning i et fremtidigt mere omskifteligt klima.
PODCAST Derfor forvirrer dansk arbejdskultur udenlandske kolleger
En coachende chef bliver betragtet som uvidende. En CEO i cowboybukser chokerer. Og et ja kan betyde hvad som helst. Ugens Transformator handler om, hvorfor vi danskere er så svære at arbejde sammen med for udlændinge.
Europas næstmest kraftfulde supercomputer indviet
Det er en af verdens kraftigste supercomputer, som skal bruge til eksperimentel forskning inden for klima og sundhed.
PODCAST Styrelse: Rul unødvendig digitalisering tilbage
En million danskere har store problemer med it og klarer sig kun med hjælp fra venner og familie. Derfor skal vi afskaffe unødvendig digitalisering, lyder det fra tænketanken Analogiseringsstyrelsen i ugens Transformator.