Ny AI-forskning: Kan aflæse følelser i hemmelighed
Kunstig intelligens og trådløse radiosignaler kan gennemskue, hvad en person føler, uden vedkommende aner noget om det, viser ny forskning.
Leder: Aarhus-sag afslører farlig fejlkultur blandt forskere
Ordene ‘redeskidere’ og 'bavianer’ optræder i en verserende sag om forskningsfejl og intern kritik på Aarhus Universitet, som Berlingske har beskrevet gennem de seneste uger. …
Nu kan robot-fisk synkronisere deres svømning
Det handler om overlevelse, når fisk svømmer sammen i stimer. Koordination bag fænomenet har imidlertid været svært at genskabe med teknologi, men nu er forskning på rette vej
PODCAST: Fuld tryk på udviklingen af raketmotorer
Hvem har taget teten i udviklingen af raketter og ikke mindst raketmotorer? Det taler vi om i ugens Transformator, hvor vi også sætter fokus på de fuldautomatiske it-systemer, der f.eks. afgør, om borgere skal have udbetalt en offentlig ydelse. Eksperter kræver mere kontrol.
Sprogmodel finder farlige virusmutationer
En model, der gør det muligt for computere at forstå sprog, kan også pege på de virusmutationer, der kan være modstandsdygtige over for vaccine.
Sundhedsrobot skal identificere covid-19 på host og samtale
I skyggen af pandemien har den danske virksomhed Corti styret udviklingen af en kunstig intelligens, der hjælper læger med at tolke alarmopkald til sundhedsvæsnet, over på corona med forskningsbevillinger i ryggen.
Sort boks skal forhindre operationsfejl på Rigshospitalet: Store datamængder sendes råt til Canada
Rådata fra apparater, kameraer og mikrofoner på københanvnsk operationsstue sendes som et forsøg over Atlanten til behandling af algortimer i Canada med henblik på at optimere arbejdsgange. Men der er styr på beskyttelsen af persondata, understreger forskningsleder.
»Nok et af de største luftkasteller inden for IT-sikkerhed«: Ph.d. kaster kritisk blik på phishing-filtre
Generelt er de videnskabelige metoder til at fange phishing-angreb alt for nemme at snyde, påpeger ph.d.-studerende om metoder, der også ligger bag kommercielle sikkerhedsløsninger.
Nye veje til at finde skjulte strukturer i store datasæt
Topologisk dataanalyse kan anvendes inden for mange forskningsfelter, men den praktiske anvendelighed er til debat.
Debat: Naturvidenskab er også sikkerhedspolitik
Naturvidenskabelig forskning i Danmark har i det seneste år måttet afbryde eller undlade at forlænge samarbejde med kinesiske forskere efter sikkerhedspolitiske og etiske overvejelser. Dette er den nye normal for naturvidenskab, forskning og erhvervsliv.
Forskere kæmper med GDPR: »Informationsdelingen er hæmmet. Det er den største konsekvens«
Reglerne om persondata udfordrer forskningen i Danmark, ifølge en række professorer og lektorer, der peger på konsekvenser for dataindsamlingen, tværfagligheden og tilliden.
Facebooks AR-briller bliver også gode for ørerne - recordere.dk
Den sociale mediegigant vil give dig ”superhørelse” og mulighed for at høre ting i rummet, der slet ikke findes i virkeligheden. Rumfornemmelse har altid været vigtigt i elektronisk formidlet underholdning. Eftersom vi har to ører for at kunne orientere os i forhold til objekter og mennesker i vores nærhed blev, stereo i sin tid opfundet […]
Buldrer gennem fiberoptisk mur: Sender 178 terabit i sekundet
En forskningsgruppe fra UCL i London er lykkedes med at sende data med 178 terabit i sekundet med et konventionelt fiberoptisk kabel. Den nye britiske verdensrekord cementerer et teknologiskift, der har været undervejs i ti år.