Techtopia #253: Behandling i VR hjælper patienter med skizofreni
Virtual reality kan bruges til andet end computerspil og underholdning, bl.a. til simulationstræning af patienter med auditive hallucinationer.
PODCAST Sådan kan vi indfange og lagre Danmarks CO2-udledning
Det er ikke nok at begrænse vores udslip af CO2, vi er også nødt til at indfange den, lagre den eller bruge den. Hør hvordan i denne uges Transformator, som også handler om, hvorfor Novo Nordisk fonden netop har smidt 1,5 milliarder kroner i udviklingen af en dansk kvantecomputer.
PODCAST Færre store kraftværker vil øge risiko for strømsvigt
Vores elsystem bliver mere sårbart for nedbrud, når vindmøller erstatter de store kraftværker. I Ugens Transformator er vi også taget i felten for at undersøge PFAS-indholdet i fyrrenåle i røgfanen fra affaldsforbrændingsanlæg. Og så slutter vi af med en pizza-rap.
PODCAST Tech-giganter stalker dig på nettet – sådan går du under radaren
I den virkelige verden ville de færreste ønske sig en stalker, der fulgte deres færden og noterede alt, hvad de foretog sig. Men på nettet giver vi gladeligt vores personlige data væk. I ugens Transformator har vi besøg af tre personer, der forsøger at frigøre sig fra tilværelsen som dataslave.
PODCAST Der skal flere paneler til end man tror, når der skal solceller på huset
I ugens Transformator skal vi nørde ned i teknikken i solcellepaneler sammen med en mand, der har sat sig grundigt ind i sagerne. Og du kan blive klogere på, hvorfor halvdelen af landets kommuner har et uudnyttet potentiale for landvindmøller.
PODCAST Alt om Nasas nye måneraket og de nye regler for motorerne i Formel 1
Der er gået 50 siden sidst, men nu sender Nasa igen en rumkapsel til Månen. Det sker med raketten SLS, og i ugens Transformator kan du høre om Artemis-missionen samt de nye regler for motorerne i Formel 1-biler.
PODCAST Er det stadig en god forretning at installere solceller på sit hus?
Hvad skal du være opmærksom på, hvis du smækker en række solcellepaneler op på taget? Det kan du høre mere om i ugens Transformator, hvor vi også spørger DTU’s rektor, hvordan forskernes tillid til DR kan genoprettes efter ‘Ellen imellem’.
PODCAST: Vi har bygget stærk trådløs højttaler – lyt med og byg selv
I fem måneder har blogger Tue Dissing i samarbejde med Ingeniørens læsere bygget på en open source wifi-højttaler. Vær med på en lytter i ugens Transformator, hvor du også kan møde vores nye blogger om grønne energiteknologier, Glenda Napier.
PODCAST: Fra hulkort til mikrochip – tag med Transformator på guidet tur i datahistorien
Med en brummen som et fly, der varmer op til start og en lystig bippen fra højttaleren kommer der liv i minidatamaten RC3600, da Transformator besøger Datamuseet i Hedehusene. Amatørdataarkæolog Poul-Henning Kamp er vores guide.
Storbritannien bygger en FORUM-satellit til at måle drivhuseffekten
Airbus har indgået kontrakt med Det Europæiske Rumagentur om at bygge en satellit, der kan overvåge infrarød stråling og give et større indsigt i drivhuseffekten.
PODCAST: Kunstig intelligens bag nyt parti. Hør historien om Segway
AI-drevet politisk parti vil aktivere de antipolitiske sofavælgere med mærkesager fra alle de ikke-opstillingsberettigede partier. I ugens podcast kan du også høre Segwayens historie, og om hvordan fugle kan bygge så solide reder.
PODCAST: Evighedskemikalier i drikkevand er vor tids miljøbombe
PFAS ligner mere og mere vores tids mest sundhedsskadelige kemikalieforurening, for det nedbrydes ikke i kroppen og mistænkes for at have en lang række skadevirkninger. I ugens podcast kan du også høre om Googles sprogmodel LaMBDA, der hævder at have følelser, og om Ellertens historie.
PODCAST: Derfor skal vi alle køre i elbiler om 13 år
Alle nyproducerede biler skal være emissionsfri i 2035, har EU-parlamentet netop besluttet. I ugens Transformator spørger vi, hvorfor EU ikke bare kan lade markedet bestemme, og fortæller også historien om telegrafonen og de utallige fejlslagne danske it-projekter.
Techtopia #241: Bestem over dine egne data
PolyPoly tilbyder dig fuld kontrol over dine data og mulighed for selv at dele dem anonymt med udvalgte forskningsprojekter eller virksomheder – og ligefrem tjene penge på det.
PODCAST: Hvorfor blev Concorden aldrig nogen kommerciel succes?
Flyrejser ved overlydshastighed var et overstået kapitel, da Concorden landede i 2003. I ugens Transformator kan du bl.a. høre historien om det banebrydende fly, og om hvordan man laver den mest medrivende lyd til computerspil.