PODCAST Sådan kan vi indfange og lagre Danmarks CO2-udledning
Det er ikke nok at begrænse vores udslip af CO2, vi er også nødt til at indfange den, lagre den eller bruge den. Hør hvordan i denne uges Transformator, som også handler om, hvorfor Novo Nordisk fonden netop har smidt 1,5 milliarder kroner i udviklingen af en dansk kvantecomputer.
Techtopia #246: Cern-skrot bliver til partikel-techno
Når Dr. Lawrence Lee møder ind på arbejde og tager sin blå CERN kittel på, er han professor i partikelfysik. Men når han går på scenen på Roskilde Festival, går han under navnet Colliderscope og laver elektronisk musik ud af gamle CERN apparater.
PODCAST: Om termodynamik, entropi og hvorfor du bliver ældre
AFSNIT 7: Termodynamikken forklarer, hvorfor tiden ikke kan gå baglæns, og hvorfor vi skal tilføres energi for ikke at komme i termisk ligevægt med vores omgivelser – altså dø.
PODCAST: Atomteori for begyndere
AFSNIT 6: At masse og energi er forskellige manifestationer af samme ting, kan være svært at begribe for en gennemsnitlig begavelse, erkendte Albert Einstein. Men vi vover pelsen og taler om universets mindste byggesten: atomer, elektroner og kvarker.
PODCAST: Vi er vant til at leve i tre dimensioner, men er der i virkeligheden flere?
AFSNIT 5: Højde, bredde og dybde kan vi måle – det er sikkert og vist. Men har vores univers i virkeligheden flere ‘sammenfoldede’ dimensioner, som nogle fysikere mener?
PODCAST: Hvad er energi?
AFSNIT 4: I denne episode stiller vi spørgsmålet: Hvad er energi? Det har optaget videnskaben i århundreder, og vi prøver at give et svar.
PODCAST: Hvad er tid, og hvordan opfatter vi den?
AFSNIT 3: Er tiden blot en illusion, eller er den en realitet i sig selv? Det filosoferer vi lidt over i denne episode. Ifølge Aristoteles er tid bundet til forandring og bevægelse – men er det forandringerne der skaber tiden?
PODCAST: Hvordan opstod livet på Jorden?
AFSNIT 2: Opskriften på liv får du denne episode af ‘Sikkert og vist om videnskab’, der handler om, hvordan livet opstod på vores klode, og hvordan arterne har klaret sig i evolutionens lotteri.
PODCAST: Universets oprindelse og Jordens historie
AFSNIT 1: I denne podcast sætter Ingeniørens videnskabsredaktør Jens Ramskov fokus på, hvad videnskaben fortæller os om universet og naturens orden og udvikling. Første episode handler om, hvordan Jorden opstod, og hvordan den engang vil ende sin eksistens.
PODCAST: Vi lever i paradis på Jorden, men langtidsprognosen er kedelig
I den nye serie ‘Sikkert og vist’ sætter Ingeniørens videnskabsjournalist Jens Ramskov fokus på, hvad videnskaben fortæller os om universet og naturens orden og udvikling. Denne gang om, hvordan Jorden opstod, og hvordan den engang vil ende sin eksistens.
Astronaut-kandidat er astrofysiker, svæveflyver, motorcyklist, dykker, mountainbiker …og så er hun kvinde
Interview: Aldrig har så mange kvinder søgt om at blive astronaut. Line Drube er en af dem. Hun er astrofysiker og vild med ekstremsport - og så har hun ikke en chance, mener hun.