LEDER Kapitalinteresser bag forskning skal frem i lyset
Stoppet for russisk gas har sammen med klimakrisen sat udviklingen af en bæredygtig energiforsyning på speed. Aldrig før har man diskuteret og kæmpet så intenst om, hvilke teknologier der ska…
PODCAST Vi jagter mørklagte skibe i Østersøen
Ugens Transformator står til søs. DTU er i gang med at opbygge et ‘forbryderalbum’ over skibe, der er kendt for at slukke deres AIS-transponder ligesom de to mørklagte skibe, der blev observeret i Østersøen, kort før Nord Stream 2 blev sprængt.
SYNSPUNKT PtX er et klimabedrag
Seks af de planetære grænser er allerede overskredet. De planetære grænser definerer ni områder, der dækker alle økosystemer og alt kredsløb på jorden, som er afgørende for livet på pla…
LEDER Her er 7 ufravigelige punkter til det kommende regeringsgrundlag
Et enkelt mandag adskilte ved det netop overståede folketingsvalg rød og blå blok - hvis ellers man tæller Lars Løkke Rasmussens parti Moderaterne med til blå blok. Både han, de Radikale og…
Fagligt talt: Energihøstning fra vibrationer ved hjælp af elektromagnetisme
Som alternativ til batterier kan man høste energi direkte fra omgivelserne og på den måde levere strøm til sensorer.
Danske borgmestre jubler, når Facebook åbner datacentre - i Holland har de fået nok
Facebook har sat planerne om et enormt datacenter i Holland på pause efter lokale protester.
Storbritannien har godkendt adskillige fossile projekter siden Cop26
På trods af grønne løfter er der næsten 50 projekter med fossile brændstoffer undervejs fra den engelske regering, viser en ny analyse.
Kollisionssikring af havvindmøller: ‘Hellere en hammer på skroget end net og line’
Tidligere sektionsleder ved DTU Maritime mener ikke, at man bør sikre havvindmøller med hverken net eller line. I stedet skal koordinering og kommunikation sikre skibe fra at tromle møllerne ned.
Sensorer i vinger skal forebygge dyre skader på vindmøller
DTU-forskere arbejder på at forudsige skader på vindmøllevinger ved hjælp af digitale tvillinger og sensorer inde i vingerne.
Forskning: Ny konverterstyring kan afhjælpe elnettets stabilitetsudfordringer
Ph.d.-projekt på DTU har undersøgt, hvordan konverterstyring efter ”grid forming control”-principptet kan være med til at sikre stabiliteten i elnettet i takt med, at de tunge synkrongeneratorer bliver udfaset og fjerner inerti i systemet.
Klimarådet dumper danskernes madvaner: ‘Vi kan næsten ikke kalde os et foregangsland’
Vi spiser især for mange kød- og mejeriprodukter, som har et stort CO2-aftryk.
LEDER: EU’s chip-ambition er nødvendig
Hvis nogen havde forestillet sig, at EU-Kommissionsformand Ursula Von der Leyens udmelding af den såkaldte Chips Act i midten af september ville betyde knopskydning af europæiske processorfabrikk…
Vind med Ingeniørens julekalender: 9. december
Vær med i Ingeniørens julekalender 2021. Hver dag med nye præmier!
KRONIK: Energiøerne er vores fælles Mars-mission
Jacob Østergaard er professor og centerleder ved DTU Elektro, og Glenda Napier er CEO i Energy Cluster Denmark Illus.: Privatfoto Det er på alle måder epokegørende, når Danmark i …
DAGBOG FRA COP26: Der er job at hente i en retfærdig grøn omstilling
COP26 lakker mod en enden, og jeg er også hjemme igen efter nogle intense og inspirerende dage i Glasgow. En af de ting, der særligt har optaget mig på COP’en, har været hvordan de processer,…