Mars-rover har lagt sit første ‘æg’: 'Vil også kunne findes om 1000 år’
På Mars har Perseverance lagt sin første stenprøvekapsel klar til at blive hentet af en fremtidig mission. Manøvren er led i en backup-plan, for »vi tør ikke at lægge alle æg i en kurv,« siger professor på DTU Space, John Leif Jørgensen.
SYNSPUNKT Raketter kan og skal sendes op fra Danmark
Et lovforslag, der netop har været i høring, vil forbyde private/ikke statslige raketaktiviteter i Danmark. Det kan få betydelige konsekvenser for dansk uddannelse, erhvervsliv og sikkerhed. Det…
Storbritannien bygger en FORUM-satellit til at måle drivhuseffekten
Airbus har indgået kontrakt med Det Europæiske Rumagentur om at bygge en satellit, der kan overvåge infrarød stråling og give et større indsigt i drivhuseffekten.
PODCAST: Bremsede mundkurv til Bohr virkelig atomkraft i Danmark?
Efter Anden Verdenskrig forbød amerikanerne Niels Bohr at tale om deres atombombeprojekt. Ifølge en ny DR-serie er det grunden til, at vi aldrig fik atomkraft herhjemme. Det undersøger vi i ugens Transformator.
Stor Mars-mission i fare for at kuldsejle på grund af krig
Krigen i Ukraine risikerer at få det europæisk-russiske rumsamarbejde til at smuldre, og det kan gå ud over opsendelsen af Rosalind Franklin roveren til september. Også ISS er i fare.
Tøende permafrost kan slippe farlige vira, bakterier og radioaktivt affald fri
Den nordligere halvkugles permafrost gemmer på meget mere end metan, der risikerer at blive frigivet og potentielt udgøre en fare for mennesker.
Apple-stifter vil forhindre, at verdensrummet drukner i skrot
For meget rumskrot kan skabe store problemer for internet og telefoni.
Mød manden bag EU’s svar på NASA: ‘Det er afgørende, at EU er med i fremtidens rumkapløb’
44-årige Rodrigo de Costa kæmper for, at EU bliver førende på rumteknologi.
Dommedagsøvelse: Forskere kunne ikke forhindre asteroide i at ramme Jorden
I et fiktivt scenarie endte en asteroide med at ramme ned i Østeuropa.
Kina og Rusland aftaler fælles rumstation på Månen
I starten skal robotter og maskiner bemande rumstationen, der skal ligge ved Månens sydlige pol.
EU kaster sig ind i kampen om nye satellitter til bredbånd
EU-Kommissionen vil være uafhængige af den teknologiske krig mellem Kina og USA. Europa bør derfor have eget netværk af satellitter til bredbånd i yderområder og som platform for kvantebaseret kryptering.
DTU-forsker udvikler coatingteknologi til ESA-mission
Sonny Massahi har i et ph.d.-projekt udviklet en industriel teknik til coating af spejlet på ny stor europæisk satellit, der skal opfange intense røntgensignaler.
Tysk månemission genstartet: Stadig langt til lift-off
En konkurs og flere ejerskift har forsinket tyske PTS’ plan om at sende to rovers og et 4G-netværk til månen. Virksomhedens oprindelige stiftere har nu overtaget ejerskabet igen. Selvom projektet er blevet udskudt ad flere omgange, er Berlin-virksomheden stadig den europæiske virksomhed der er tættest på at gennemføre en privat månemission.
Brexit: Aftaler om forskning, data og satellitter blafrer i vinden
Storbritannien og EU får rygende travlt i løbet af 2020, hvor en række aftaler om forskningsmidler, roamingpriser, satellitsystemer og dataregler skal forhandles på plads.
Leder: Rumforskere sætter Danmark på forsiden og strøm til grundforskningen
Det er sjældent, at dansk forskning rydder forsiden hos et af verdens mest anerkendte videnskabelige tidsskrifter, Science. Men det skete for nylig – ganske velfortjent. Danmarks hidtil dyreste …