Fra Galileo til i dag: Sådan omskriver Webb-teleskopet Universets skabelsesberetning
James Webb-teleskopet er astrofysikernes iskolde øje i det høje. Og i disse år skriver teleskopet nye kapitler i vores skabelsesberetning.
Med kikkerten fik Galileo øje på det uperfekte - så faldt kirkens hårde dom
Ny dansk bog beretter om kikkertens oprindelse og udvikling og dens betydning for at fastslå rigtigheden af det koperniske system med Solen i centrum.
Finske fly mister GPS-signaler nær russisk grænse
Efter den finske præsident mødtes med sin amerikanske kollega i lørdags, har en lang række fly oplevet udfald og forstyrrelser på GPS-signaler langs den russiske grænse.
Stor Mars-mission i fare for at kuldsejle på grund af krig
Krigen i Ukraine risikerer at få det europæisk-russiske rumsamarbejde til at smuldre, og det kan gå ud over opsendelsen af Rosalind Franklin roveren til september. Også ISS er i fare.
Udfordrer SpaceX, OneWeb og Amazon: EU vil sende hundredevis af satellitter i lav jordbane
EU-Kommissionen vil sende satellitter i kredsløb om Jorden i lav jordbane allerede fra næste år. Det skal forbedre og sikre den europæiske internetinfrastruktur og gøre os uafhængige af kommunikationsteknologi fra USA, Kina og Rusland. På sigt skal satellitterne levere sikker kvantekryptering.
Med Ramskov gennem videnskaben: Sådan fik al vores viden et sikkert fundament
Naturvidenskaben er under konstant forandring. Gamle forklaringer erstattes af nye og mere korrekte – men der er trods alt noget, som er sikkert og vist, fortæller videnskabsredaktør Jens Ramskov i dette opkog af en tidligere artikelrække med navnet: Sikkert og vist.
Klimaforskere holder vejret: Kabel til vigtige polarsatellitter ude af drift
Et af to fiberkabler fra Norge til Svalbard er sat ud af drift. Fiberkablerne er centrale for nedtagning af data fra verdens nordligste og største satellitstation, der leverer vigtige data til blandt andet klimaforskere.
Den moderne fysik opstod i et frit fald
Sikkert og vist 6: Galileos opgør med Aristoteles blev udgangspunkt for Newtons mekaniske fysik og Einsteins forståelse af rum og tid.
Hvordan skal vi bruge Galileo-netværket? Gode ideer kan vinde en mio euro
Har du ideer til hvordan EU’s Galileo-netværk kan bruges til bedre landbrug, mobilitet eller endda kvanteteknologier, så står EU-agenturet EUSPA klar med knap 7,5 mio. kroner i støtte.
Harvard-forsker går all in på at finde intelligente rumvæsner
Stort forskningsprojekt skal gøre os klogere på, om der er avanceret teknologi i rummet.
Mød manden bag EU’s svar på NASA: ‘Det er afgørende, at EU er med i fremtidens rumkapløb’
44-årige Rodrigo de Costa kæmper for, at EU bliver førende på rumteknologi.
Nyt atomur klarer test i rummet med bravour
Nasa har med succes afprøvet et atomur, som kan bruges i rummet, og som er mere nøjagtigt og stabilt end de nuværende rum-ure.
Sensorkaos truer: Nye værktøjer fanger fejl i data
Når mængden af sensorer vokser, stiger sandsynligheden samtidig for at finde og udbedre fejl i tide.
Nyt princip skal lukke robotterne ud af fabrikshallen
Efter flere års udviklingsarbejde er Capra Robotics klar til at sælge terrængående udendørsrobotter efter en helt ny opskrift.
Galileo: Nyt værktøj afslører spoofing af satellitsignaler
For første gang kan åbne signaler krypteres, så det er muligt at afsløre om der fuskes med satellitsignalet. De kommende måneder testes funktionen OS-NMA på det europæiske positioneringssystem Galileo.