Spildevand fra skibes ‘scrubbere’ fylder Østersøen med giftige stoffer og tungmetaller
Ny forskning viser, at ni procent af Østersøens forurening af kræftfremkaldende PAH-stoffer kommer fra skibes udstødningsrensningssystem.
Fagfolk om dansk drikkevandsekspertise: ‘Området er underprioriteteret’
Rundspørge viser, at eksperter undrer sig over, at Danmark ikke har satset langt mere på forskning i drikkevand. Der er kun mellem en til to fuldtidsstillinger på lektor/professorniveau inden for vandforsyning.
Fagligt talt: Fiskeriet smider årligt tonsvis af plastikaffald i havet
Denne Fagligt talt er skrevet af Eva Maria Pedersen, specialkonsulent, DTU Aqua Finn Larsen, seniorforsker, DTU Aqua og Henrik Gislason, professor emeritus, DTU Aqua Går man langs stranden,…
Kinesiske månesten omskriver månens historie
Månen har været vulkansk aktiv i mindst to milliarder år længere end beregnet, viser kinesiske månesten. Men ingen ved helt hvorfor.
Danmark ramt af forurening: Det skal du vide om PFOS og risikoen ved at få det ind i kroppen
Det giftige stof kan påvirke kolesteroltal, fertilitet og immunforsvar, hvis for store mængder bliver lagret i kroppen.
Nobelprisen i kemi går til opfindsomt molekylebyggerværktøj
Nobelprisen i kemi er netop blevet uddelt, og den gik til to forskere, som hver især har udviklet værktøjer til asymmetrisk organokatalyse.
Kronik: Et klimarigtigt landbrug kræver masser af teknologi – og meget af det kender vi ikke endnu
Jørgen E. Olesen er professor og institutleder ved Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet Illus.: Privatfoto De igangværende forhandlinger om en klimaplan for landbruget under…
Retten frifinder miljøforsker efter Ingeniøren-kronik
Professor Stiig Markager er frifundet for æreskrænkelser af landbruget efter en kronik i Ingeniøren og udtalelser til Berlingske Tidende.
DEBAT: Landbrugsjord har stort potentiale for CO2-lagring
At opbygge landbrugsjordens indhold af humus er et overset perspektiv i kampen for at omstille dansk landbrug til en bæredygtig fremtid, mener konsulent.
Tørke i Tyrkiet: Istanbul kan være uden vand om 45 dage
Den værste tørkeperiode i Tyrkiet gennem 10 år betyder, at landets storbyer snart løber tør for vand. På samme tid vokser risikoen for en fejlslagen høst.
Forsker tvivler på gevinst ved ’second opinion’ af nyt skrapt kvælstofmål for landbruget
Blå blok ønsker sammen med dansk landbrug at få en ’second opinion’ af DCE’s kvælstofsmål. Forskningscenteret er åben for at få deres arbejde set igennem, men efterspørger, at man ikke spilder forskeres tid.
Regioner: Nu tager vi fat på generationsforureninger
Med finanslovens tilskud på 630 millioner kroner til oprensningen af de ti generationsforureninger er der nu dækning for planens fase 1, lyder det fra Danske Regioner. Der venter dog mange udfordringer forude, påpeger ekspert.
Lig får skoven til at skifte farve: Kan blive en del af opklaring af mord i fremtiden
Blandt andet har rygere et stof i kroppen, som kan gøre træernes blade lysere.
PODCAST: Du betaler for langt større båndbredde, end du kan udnytte
Selv med tre Netflix-sessioner, Youtube-video i højeste opløsning og spilstreaming i gang samtidig var det i Ingeniørens test ikke muligt at udnytte båndbredden på 100 Mbit/s. Eksperter er uenige om skaderne af udledning af 290.000 m3 spildevand i Øresund. Nu skal der gang i Power-to-X.
Dansk professor: Forsøg med CO2 i australske skove kan ikke overføres til danske skove
Resultaterne fra et australsk forsøg med at øge optaget CO2 i gamle skove ved at øge koncentrationen af CO2 i luften, ikke kan overføres 1:1 til danske skove.