Techtopia #260: Plant et virtuelt træ og red Jorden
Hvordan får man mennesker, der ikke har klimaforandringerne tæt inde på livet, til at ændre deres adfærd? Martine Jarlgaard gør forsøget med AR-kunstprojektet Eiwaz Tree of Life.
PODCAST Sådan kan vi indfange og lagre Danmarks CO2-udledning
Det er ikke nok at begrænse vores udslip af CO2, vi er også nødt til at indfange den, lagre den eller bruge den. Hør hvordan i denne uges Transformator, som også handler om, hvorfor Novo Nordisk fonden netop har smidt 1,5 milliarder kroner i udviklingen af en dansk kvantecomputer.
Techtopia #252: Bæredygtig blockchain og ny krypto-euro
Verdens næststørste blockchain Ethereum er blevet klimavenlig. Og den danske krypto start-up Aryze har lanceret en e-euro.
PODCAST: Derfor skal vi alle køre i elbiler om 13 år
Alle nyproducerede biler skal være emissionsfri i 2035, har EU-parlamentet netop besluttet. I ugens Transformator spørger vi, hvorfor EU ikke bare kan lade markedet bestemme, og fortæller også historien om telegrafonen og de utallige fejlslagne danske it-projekter.
PODCAST: Måske er det ikke så tosset at importere affald til cementproduktion
Aalborg Portland importerer hvert år 160 ton affald fra udlandet til at fyre op under cementovnene, hvilket er med til at holde virksomhedens CO2-udledning nede. I ugens Transformator kan du også høre om det digitale våbenarsenal, som hackerne tager i brug i cyberkrigen mellem Rusland og Ukraine.
Techtopia #230: Brug dine penge på en god idé
Lær at amme i VR eller gem dine feriefotos i en grøn sky, der udleder mindre CO2, så dine data ikke belaster klimaet.
PODCAST: Her er Europas fremtid uden russisk gas
Ugens Transformator står i energiens tegn. For i lyset af den russiske invasion i Ukraine melder spørgsmålet sig om, hvordan vi kan gøre os uafhængige af de russiske gasforsyninger. Desuden runder vi fusionskraft og elektrificeringens spøgelse: Dunkelflaute.
PODCAST: Sådan afslørede Ingeniøren, at Benny Engelbrecht puttede med CO2-tal
Efter at transportministeren måtte trække sig, ser vi i ugens Transformator på hele forløbet, hvor CO2-udledning på fem millioner ton forsvandt op til de politiske forhandlinger om regeringens infrastrukturpakke og først dukkede op, da Ingeniørens journalister fik gravet dem frem.
Techtopia #220: »Revolutionen starter nu, og det bliver fedt!«
Forfatter og journalist Peter Hesseldahl fortæller om sin nye bog ‘Omstilling til fremtiden – når teknologi bliver levende og liv bliver teknologi’.
PODCAST: Hvordan opstod livet på Jorden?
AFSNIT 2: Opskriften på liv får du denne episode af ‘Sikkert og vist om videnskab’, der handler om, hvordan livet opstod på vores klode, og hvordan arterne har klaret sig i evolutionens lotteri.
PODCAST: Hvad er årets vigtigste forskningsresultater?
Ingeniøren udpeger hvert år de fem bedste danske forskningsresultater inden for teknik og naturvidenskab. Jens Ramskov fortæller om vinderen og de fire ‘runner-ups’. I årets sidste udgave af Transformator kigger vi desuden tilbage på de vigtigste teknologiske nyheder og tendenser i 2021.
Techtopia #217: Svensk robotlastvogn triller ud på vejen
Den svenske startup Einride producerer en selvkørende elektrisk lastvogn, som allerede nu triller på de svenske landeveje.
PODCAST: Hvor mange dimensioner er der - tre eller 10?
Vi er flere vindmølleparker bagud, hvis vi skal have strøm nok fra vedvarende energikilder til den kommende elektrificering. I ugens Transformator kan du også høre om, hvilke betingelser der skal på plads for at kolonisere Mars, og om vores univers måske har flere ‘sammenfoldede’ dimensioner.
PODCAST: Vi kommer i akut mangel på grøn strøm
Vi er flere vindmølleparker bagud, hvis vi skal have strøm nok fra vedvarende energikilder til den kommende elektrificering. I ugens Transformator kan du også høre om, hvilke betingelser der skal på plads for at kolonisere Mars, og om vores univers måske har flere ‘sammenfoldede’ dimensioner.
PODCAST: Hvordan opstod livet på Jorden – og hvem har vundet i evolutionens lotteri?
Opskriften på liv får du i ugens Transformator, hvor vi fortsætter serien ‘Sikkert og vist’ om livets opståen på vores klode. Det skal også handle om mælkekartoner, plast og tekstilaffald, som vi nu skal sortere, selvom teknologien til at genanvende det mangler.