Nanoforskeren: Pandemien har banet vej for RNA-medicin
Coronapandemien har fremrykket forskningen inden for RNA-medicin med op til 10 år, lyder det fra professor på Aarhus Universitet, Jørgen Kjems, i Ingeniørens serie om videnskabens vigtigste trends.
Nobelprisen i kemi går til opfindsomt molekylebyggerværktøj
Nobelprisen i kemi er netop blevet uddelt, og den gik til to forskere, som hver især har udviklet værktøjer til asymmetrisk organokatalyse.
Evighedskemikalierne PFAS er udbredte i makeup
Forskere finder tegn på PFAS i over halvdelen af makeup-prøver solgt i Nordamerika. Senatorer går til kamp mod midlet.
Kort tid efter kritik: Miljøstyrelsen skærper krav til fluorstoffer i drikkevand
»Men samtidig betyder ændringen, at det bliver akut nødvendigt at afsøge uden for Korsør, hvor der måtte gemme sig PFOS og andre fluorstoffer, som vi førhen har overset eller negligeret,« siger Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved SDU.
Har drikkevand fluorstoffer i farlige mængder? Miljøstyrelsen ved det faktisk ikke
Miljøstyrelsen har hverken fulgt EU-anbefaling fra sidste år eller kan afvise, at helbredsskadelig grænse for miljøgiftige perfluorerede stoffer overskrides i det danske drikkevand.
Danske forskere folder RNA-molekyler til nye vacciner
Med nye metoder og programmer kan RNA-molekyler foldes præcis, som det ønskes. RNA-stilladser kan bruges til at udvikle nye vacciner
Forskere fra USA’s forsvar vil implantere microchips for at opdage corona
Konspirationsteoretikere mener at have fået ret, efter at forskere fra det amerikanske forsvarsministerium hævder at have udviklet en implanterbar mikrochip til at detektere coronavirus, før symptomerne opstår.
Dansk forsøg i gang: Protein fra lamaer skal erstatte zink i smågrise
Konsortium af danske forskere vil erstatte medicinsk zink med protein, som nænsomt jager sygdomsfremkaldende bakterier ud af tarmen på smågrise under afvænning. Landbruget ser stort potentiale.
Miljøprofessor om fluorstoffer: ‘Grænseværdien’ vil stadig være for høj
EU’s fødevaresikkerhedsagentur Efsa har planer om at sænke den såkaldte tolererede ugentlige eksponering med faktor 1.750 for stoffet PFOA og faktor 80 for PFOS.
Faktor 1.750: EU erkender fluorstof-fejl og sænker anbefalinger voldsomt
Efsa er klar til at sænke den tolererede ugentlige eksponering med en faktor 1.750 for stoffet PFOA og faktor 80 for PFOS. I Danmark indretter man allerede kontrolprogrammerne.
Fluorstoffer: EU erkender fejl – vil sænke den tolererede eksponering voldsomt
Efsa er klar til at sænke den tolererede ugentlige eksponering med en faktor 1.750 for stoffet PFOA og faktor 80 for PFOS. I Danmark indretter man allerede kontrolprogrammerne.
Er du bange for nåle? Vaccine-piller kan blive fremtiden
Danske forskere arbejder på at lave en pille, der kan erstatte stikket med vaccination. Det kan gøre det nemmere og billigere at vaccinere i ulande.