Tænkeboks: Nej, John kunne ikke måle gavlens højde med kæden
Her får I løsningen på Tænkeboksen fra uge 44
Test dig selv: Er du lige så skrap som Danmarks bedste programmører?
Løs 13 matematiske programmerings-opgaver på fem timer. Sådan lød udfordringen i weekenden til de hold, der stillede op til DM i Programmering. Se alle de 13 opgaver her.
Tænkeboks: Kan John finde gavlens højde ved hjælp af kæden?
Denne uges opgave kommer fra lektor Morten Grud Rasmussen ved Institut for Matematiske Fag ved AAU og lyder: Opgave 39: En uniform, ideel kæde mellem to punkter kan beskrives vha. kædelinjen, y…
Danske universiteter klar med fire nye supercomputer-centre
De danske universiteter er blevet enige om at etablere fire nye nationale supercomputercentre, som især skal give danske forskere adgang til ekstra meget regnekraft de næste tre år.
Får slangen sit varmesyn fra pyroelektriske celler?
Ny forklaring på, hvordan slanger ser ting i totalt mørke, kan måske føre til nye materialer.
Bagsiden: Ingeniør fælder et træ og går Platon i bedene
En artikel inde i bladet for en måneds tid siden om de platoniske legemer og ikke mindst en ny opdagelse om det fodboldformede dodekaeder, der består af 12 ligesidede femkanter, fik en bagsidelæ…
MIT-forskere opfinder ny maske, der slår coronavirus ihjel
Forskere fra MIT har taget patent på en ny maske, der slår coronavirus ihjel med et opvarmet kobbernet og et 9V-batteri.
Nye biler er de nye data-støvsugere
Bilerne er det næste sted, hvor de store teknologivirksomheder vil tappe data uden mulighed for at takke nej, mener forsker fra AAU.
Skader var skjulte: Politi vil ikke placere ansvar for altanulykke
Selvom tekniske undersøgelser viser, at altanen utvivlsomt var i dårlig stand, er der ikke grundlag for at straffe nogen for altanulykken i juli, hvor fem unge blev kvæstet, vurderer politiet.
Naturvidenskab for sjov på de unges egen kanal
SoMe Science-akademiet er en ny uddannelse for naturvidenskabsfolk med lyst til formidling på de sociale platforme. Målet er at præsentere børn og unge for fakta og viden på en underholdende måde.
Roman fra ingeniør: »Det er megasjovt at fortælle en historie, der kunne være sand«
Evnen til at opfatte og huske detaljer er vigtig for Thomas Rud som trafiksikkerhedsrevisor, og den er kommet ham til gode som forfatter til en roman.
Tænkeboks: Hvor mange ringmærkede måger blev dræbt?
Denne uges opgave kommer fra opgavestiller Morten Grud Rasmussen fra Institut for Matematiske Fag ved AAU og lyder: Opgave 41: En kriminel undergrundsorganisation i en mellemstor dansk by har bes…
Blot én samfundskritisk virksomhed er blevet tilsluttet CfCS’ sensornetværk i det seneste år
Det går langsomt fremad med at få tilkoblet nye virksomheder og myndigheder på det avancerede sensernetværk, som Center for Cybersikkerhed er ved at oprette. Selvom der er langt igen, så er lederen af projektet tilfreds med “tempo” og “tilslutning”, skriver Politiken.
Film går bag om en af verdenshistoriens største eksplosioner
Med grundighed, matematik og viden om materialers egenskaber har et medie og en international ekspertgruppe gransket augusts enorme eksplosion i Beirut. Resultatet er en kort og nærmest skræmmende detaljeret dokumentar, som er frit tilgængelig.
Matematikken bag topologisk dataanalyse: Huller kommer og går
Persistent homologi er en af de mest benyttede teknikker inden for topologisk dataanalyse – men hvad dækker det underlige udtryk over?