LEDER Kapitalinteresser bag forskning skal frem i lyset
Stoppet for russisk gas har sammen med klimakrisen sat udviklingen af en bæredygtig energiforsyning på speed. Aldrig før har man diskuteret og kæmpet så intenst om, hvilke teknologier der ska…
Sjældent stjernemåltid giver ny viden om supermassive sorte huller
Forskere fra DTU Space, Københavns og Aarhus Universitet bidrager til ny forståelse af, hvad der sker, når supermassive sorte huller udsender jets, mens de æder stjerner.
Get the facts straight: Pros and cons of nuclear power in Denmark
The majority of Danish population is now in favour of nuclear power in Denmark—and researchers want to make sure that the debate is based on facts.
Undervandsdrone afslører: 50 meter Nord Stream-rør er som sunket i havbunden
Det svenske medie Expressen har billeder fra sprængningen på Nord Stream 1, der viser en mystisk revne i havbunden, hvor røret før lå.
10 danske projekter gør sig klar til en tur i rummet med Andreas Mogensen
Projekterne skal blandt andet filme lynnedslag fra rummet, undersøge astronauters søvn og se om VR kan forbedre astronauters helbred.
Se det dybeste billede af universet, der nogensinde er taget: Kæmpe rumteleskop sender første farvefoto
Rumteleskopet James Webb har har taget et billede, der viser 13 milliarder år tilbage i tiden.
Amerikansk studie duer ikke til Lynetteholm: ‘Det er lokale forhold, der afgør kvælstofudledningen’
By og Havn afviser kritikken af Lynetteholmens miljøvurdering. 'Myndighederne har konkluderet noget andet,’ lyder svaret.
PtX: Ny katalysator omdanner CO2 til brændstof langt hurtigere end standarden
Forskere fra Stanford University kan lave komplekse kulbrinter mere effektivt med en modificeret katalysator, der derfor kan bruges til at producere brændstof i samarbejde med for eksempel et PtX-system.
Bagsiden: Regnestokken får sit eget museum
Jan Schoubo åbner til juni et regnestokmuseum i Taulov, hvor han vil udstille de næsten 800 regnestokke, han har samlet sammen siden 1975.
Bagsiden: Til ler, tænder eller hove?
På en legeplads på Fyn er denne krogede og rustne genstand blevet fundet. Vi har fået mange forslag om anvendelsen, hvor nogle inkluderer heste.
Tusindvis af nye STEM-studiepladser kan blive konsekvens af udflytning
Vedtages universiteternes indspil til udflytningsplanerne vil antallet af STEM-studiepladser stige frem mod 2030. Søger de studerende fortsat mod byerne, risikerer pladserne dog at stå tomme.
Universitetsansatte frygter for kvaliteten på udflyttede uddannelser
Det vil kunne mærkes på kvaliteten af uddannelserne, når den store flytteplan sættes i værk – både på de store by-campusser og i provinsen. Det mener et flertal af adspurgte universitetsansatte IDA-medlemmer.
Giftgas og a-bomber førte til grundforskningens syndefald
Grundforskningen vil altid være, og har aldrig været uskyldsren, lyder det fra historiker på Niels Bohr Institutet, der hjælper os gennem fortællingen om grundforskningens tumultariske liv gennem tiderne.
Ekstra millioner i basismidler er ikke mere end en »god begyndelse«
Trecifret millionbeløb skal over de kommende fire år dæmme op for historisk skæv fordeling af basismidler til universiteter. Forsøg på afbureaukratisering modtages med større ros.
Techtopia #215: Nu skal Danmark på AI-landkortet
Et nyt pionercenter for forskning i kunstig intelligens åbner i København. Målet er at positionere Danmark i det internationale kapløb om lederskab inden for AI.