PODCAST Tilbage til ground zero for evighedskemikalierne PFAS
Den amerikanske landmand Wilbur Tennant kom til at fortryde, at han solgte en del af sin grund fra til kemikaliegiganten DuPont, som producerer Teflon. For pludselig begyndte hans køer at dø en forfærdelig død. Hør historien i dette bonusafsnit af Transformator.
PODCAST Vi jagter mørklagte skibe i Østersøen
Ugens Transformator står til søs. DTU er i gang med at opbygge et ‘forbryderalbum’ over skibe, der er kendt for at slukke deres AIS-transponder ligesom de to mørklagte skibe, der blev observeret i Østersøen, kort før Nord Stream 2 blev sprængt.
Politikere ved valgmøde: Nul atomkraft, men de landvindmøller skal op
Ved dagens valgmøde skulle panelet finde løsninger på ikke bare energi, men også uddannelse og mangel på arbejdskraft.
PODCAST Vi bruger danske farvande som skraldespand for kemikalier
Kviksølv, PFOS og andre kræftfremkaldende og hormonforstyrrende stoffer fortyndes i de danske åer, have og fjorde. Det sker i såkaldte blandingszoner, men Miljøstyrelsen har intet overblik over dem. Det kan du få i ugens Transformator sammen med en nekrolog over Googles online-spiltjeneste Stadia.
PODCAST Færre store kraftværker vil øge risiko for strømsvigt
Vores elsystem bliver mere sårbart for nedbrud, når vindmøller erstatter de store kraftværker. I Ugens Transformator er vi også taget i felten for at undersøge PFAS-indholdet i fyrrenåle i røgfanen fra affaldsforbrændingsanlæg. Og så slutter vi af med en pizza-rap.
Ny hollandsk bro af hørfiber og harpiks
Harpiks, hørfiber og optiske sensorer er nogle af materialerne i en ny eksperimentel cykelbro i Almere, Holland.
PODCAST: Måske er det ikke så tosset at importere affald til cementproduktion
Aalborg Portland importerer hvert år 160 ton affald fra udlandet til at fyre op under cementovnene, hvilket er med til at holde virksomhedens CO2-udledning nede. I ugens Transformator kan du også høre om det digitale våbenarsenal, som hackerne tager i brug i cyberkrigen mellem Rusland og Ukraine.
Kandidat til IDAs formandspost: »Det handler om at sikre, at vi spiller hinanden gode i IDA«
Flere medlemmer skal deltage aktivt i IDAs arbejde. Derfor vil Aske Nydam Guldberg, Ingeniør & TeknologiListen, sætte fokus på moderne former for frivillighed, som appellerer til de yngre årgange. Derudover skal IDA blande sig mere i den offentlige debat med ekspertviden.
BAGGRUND: Fluorstoffer er unikke forureninger, der aldrig forsvinder
PFOS har en kemisk struktur, der giver unikke egenskaber. Men den forlader ikke kroppen, hvor den påvirker hormoner og forringer sædkvaliteten.
Fagligt talt: Fiskeriet smider årligt tonsvis af plastikaffald i havet
Denne Fagligt talt er skrevet af Eva Maria Pedersen, specialkonsulent, DTU Aqua Finn Larsen, seniorforsker, DTU Aqua og Henrik Gislason, professor emeritus, DTU Aqua Går man langs stranden,…
Mirakelkur eller rent bluff? Her er de teknologier, som på papiret skal afblæse klimakrisen
Danmark satser på benhårdt teknologier, men kan de bremse den globale opvarmning i tide?
PODCAST: Hvordan opstod livet på Jorden – og hvem har vundet i evolutionens lotteri?
Opskriften på liv får du i ugens Transformator, hvor vi fortsætter serien ‘Sikkert og vist’ om livets opståen på vores klode. Det skal også handle om mælkekartoner, plast og tekstilaffald, som vi nu skal sortere, selvom teknologien til at genanvende det mangler.
Klimarådet til regeringen: Sæt afgiften på diesel op nu
Danmark tjener godt på grænsehandel med diesel til lastbiler. Det skal stoppe, mener Klimarådet.
10 medlemslande midt i EU-kontrovers: Giv atomkraft det grønne stempel
Kontroversen om hvorvidt atomkraft skal have et grønt stempel af EU fortsætter.
Glødende basilikum og lysende brøndkarse: Forskere skaber ‘selvlysende’ planter
Ved at indføre nanopartikler af fosforescerende materialer i blade har forskere fra MIT skabt planter, der kan absorbere og sidenhen udsende lys. Indtil videre gløder planterne kraftigt de første fem minutter efter ti sekunders “opladning”.