Dansk forskning går imod 30 år gammelt paradigme: Skove betyder meget lidt for klimaetCO2-indholdet i atmosfæren lå ikke meget højere, før verdens første skove voksede på Jorden, end det gør i dag. Det viser ny forskning fra Københavns Universitet.
Ekstremregn og -temperaturer samt tørke: Risici ved global opvarmning kan reduceresFloder tørrer ud, temperaturer når rekordniveauer og ekstremregn truer byer. Flere af naturfænomenerne er farlige for mennesker, men vi kan reducere risici ved at holde den globale opvarmning på 1,5 grader C, viser ny forskning.
Fire kritiske klimarekorder blev sat i 2021Rekorderne vidner om en udvikling, der kun ser ud til at udvikle sig i en forkert retning.
Spørg Fagfolket: Hvordan kan så lidt CO2 i luften skabe en drivhuseffekt?En læser undrer sig over, at et CO2-niveau på under en promille af Jordens atmosfære kan lave så meget ravage. Det svarer professor på Aarhus Universitet på.
Jorden brænder under transportminister: Holder krisemøder efter klimafortielseFlere partier er indkaldt til krisemøder, efter Ingeniøren har afsløret, at ministeriet lå inde med tal på infrastrukturaftalens CO2-udledning, selv om ministeren sagde det modsatte.
Tag med til schweizisk tyngdekraftbatteri: Lagrer energi med kran og betonklodserEn seksarmet kran, tyngdekraften og 35 ton tunge betonblokke er kernen i Energy Vaults system til energilagring. Ingeniøren besøgte virksomhedens testfacilitet i Schweiz.
Her er 10 vigtige budskaber, som 10 førende forskere gerne vil fortælle digVi skal lære af fortiden for at forstå fremtiden, siger dna-forsker Eske Willerslev blandt andet.
Spørg Fagfolket: Ændrer det på Jordens masse, at vi graver efter olie og gas?En række læsere vil gerne vide, hvordan det påvirker Jordens masse, at vi graver efter alt muligt. Det svarer lektor fra Aarhus Universitet på.
FN: Drivhusgasser i atmosfæren ramte sidste år rekordhøje niveauerSidste gang, Jorden oplevede lignende CO2-koncentrationer, var for 3-5 millioner år siden, da havniveauet var 10-20 meter højere end i dag. Men der var ikke 7,8 milliarder mennesker dengang.
Enige forskere: Solen kan ikke forklare klodens hedeturSammenhængen mellem solaktiviteten og klimaet ophørte i 1985, viser ny dansk analyse. Forskerne, der arbejder med Solens betydning for klimaet, erklærer sig stort set enig.
Den første private rumrejse er skudt afsted: Her er fem bud på, hvordan vi rejser i rummet i fremtidenEt rumskib kun med private personer ombord er blevet sendt afsted. Og døren til en ferie i rummet står nu på klem.
Hvorfor har sommerens vejr været så ekstremt?Tørker, oversvømmelser og skovbrande. De ekstreme situationer bliver endnu mere ekstreme, siger ekspert.
Effektiv køling: Stråling kan sende overskudsvarmen ud i universetStråling med bølgelængder mellem 8 og 13 mikrometer slipper uhindret gennem Jordens atmosfære. Det kan udnyttes til at køle bygninger, opsamle vand og lave lys i mørke.
Forskere: Intet liv i atmosfæren på Venus - men måske på JupiterDer er for lidt vand i atmosfæren på Venus til, at der kan være liv i de tætte skysystemer.
For første gang nogensinde: Nasa-robot laver ilt på MarsIlten skal bruges til fremtidens missioner, når der skal mennesker til Mars.