KRONIK: Stop bashing af hybridbiler. De er en god trædesten
Kim Haagensen, civilingeniør, kemi, WSP Danmark A/S Illus.: Privatfoto Min Kuga PHEV 2021 ‘ramte’ første milepæl på 10.000 km, samtidig med at Ingeniøren bragte endnu en artik…
KRONIK: Firmabiler kan blive grønnere med ny skat
Søren Jakobsen er chefkonsulent i Dansk e-Mobilitet Illus.: Thomas Steen Sørensen Det skal være attraktivt for folk med firmabil at vælge grønt. Det vil få de biler, der kører f…
KRONIK: Danmark er langt bagud med crowdfunding
Rikke Nielsen er projektleder hos IDA Crowdfunding Illustration: Privatfoto Et plantebaseret fødevareprodukt med lavt CO2-aftryk, et cirkulært pantsystem til take away-emballage og e…
DAGBOG FRA COP26: Et virvar af klimaaktivisme kalder på handling
Glasgows gader er i disse dage et tydeligt bevis på, at klimaaktivismen er kommet for at blive. Både fredag og lørdag demonstrerede titusindvis af aktivister for mindre snak og mere handling. Og…
DAGBOG FRA COP26: Når ingeniører mødes, bliver COPen konkret
COP’en første uge er veloverstået, hvor jeg har tilbragt en del timer med ingeniører fra mange lande. Ingeniører, der på mange forskellige måder arbejder med klimaløsninger. Torsdag var je…
DAGBOG FRA COP26: Fagbevægelsen skal holde øje med, om lederne så også holder, hvad de lover
Da verdens ledere mødtes i Glasgow i mandags, var overskriften for deres møde ”Action and Solidarity Debate”. Alle COP-møder begynder ved, at lederne sætter dagsordenen og herefter fortsæt…
DAGBOG FRA COP26: Skuffende at klimafinanciering ikke har nået løftet fra Bella Centret i 2009
Klimafinansiering til fattige lande var dagens tema i går her i Glasgow. Der har de første dage været opmærksomhed på det løfte, som blev i COP15 i 2009 - hvor de rige lande lovede at nå 100…
KRONIK: Supplér IPCC’s regnemodel med Real Climate Impact
Anker Jacobsen, civilingeniør og direktør for Ammongas A/S Illustration: Ammongas Den internationale klimaorganisation under FN har for år tilbage arbitrært valgt at fokusere på b…
Kronik: Vi undervurderer temperatur- og klimaeffekter af metanudledninger
Der er en fastgroet blind vinkel i den måde, vi regner metan om til CO2-ækvivalenter på. Som et resultat heraf træffes mange beslutninger på et mangelfuldt og uhensigtsmæssigt vidensgrundlag. Vi risikerer dermed at accelerere klimaforandringerne og modarbejde samfundets bæredygtige omstilling. Emnet skal på dagsordenen nu som del af optakten til en politisk klimaaftale om fremtidens danske landbrug.
Kronik: Fangst og lagring af CO2 er kendt og afprøvet teknologi
Henrik O. Madsen er bestyrelsesformand i Aker Carbon Capture, og Johan Byskov Svendsen er leder af forretningsudvikling i Ineos Oil and Gas Denmark Illustration: Privatfoto Regeringens…
Kronik: Kinas nye mål er godt nyt for kloden og for Danmark
Det kom som en overraskelse, at Kina satser på at være CO2-neutral i 2060. Det kan give gode muligheder for eksport af dansk energiteknologi.
Kronik: Vådområder bidrager markant til CO2-udledningen
Søer og vandløb modtager vand fra landjorden med et højt kulstofindhold, hvoraf en del frigøres som CO2 til luften. Tre forskere har undersøgt mulighederne for at reducere CO2-udslippet ved at standse dyrkningen af lavbundsjorder, der hyppigt oversvømmes.
Debat: Vandkraft kan levere klimavenlig gødning og brændstof i Grønland
Grønland kan med de rette investeringer i power-to-x blive et grønt foregangsland og begynde den økonomiske frigørelse fra det danske bloktilskud.
Kronik: Jo lavere rente, desto bedre for vore børn og børnebørn
Jesper Jespersen er professor (em), dr. scient.adm., Roskilde Universitet Illustration: Sille Veilmark Klimainvesteringer har som hovedregel en lang tidshorisont, idet reduceret CO2-ud…
Kronik: Forskningspolitik – Når grønt bliver til guld
Danske virksomheder efterspørger forskning i teknik og naturvidenskab, og så skal samarbejdet mellem universiteter og virksomheder styrkes for at regeringens CO2-mål kan nås.