Techtopia #118: Dansk bakteriedræber laver penicillins afløser
Hvert år dør ca. 100 danskere som følge af bakterier, der er resistente overfor antibiotika. Det problem vil den danske start-up SniprBiome løse ved hjælp af genredigeringsteknologien Crispr.
117 planteforskere appellerer til nye EU-politikere: Stop hetzen mod Crispr
GMO-loven skal opdateres til fordel for Crispr. Det mener en lang række europæiske forskere, som nu beder de nye EU-parlamentarikere om hjælp.
Russer vil også skabe CRISPR-babyer: »Eugenik er uundgåeligt«
En russisk mikrobiolog vil være den næste, der bringer CRISPR-babyer til verden. Denis Rebrikov tror på en fremtid, hvor vi fremmer intelligens og fysiske egenskaber med genredigering.
Data kan gemmes i dna: Åbner nye muligheder for ulovlig dataoverførsel
Microsoft har bevist, at man systematisk kan gemme og hente data, der er lagret i dna. Dette stiller efterforskerne på en uhyrligt stor opgave for at forhindre misbrug og hacking.
Ét gen afgør, hvordan sneglehuset vender: Nu har forskere klippet det væk
Med gen-saksen Crispr har forskere fået snegles hus til at dreje mod venstre i stedet for højre, som det bør.
Leder: Gensakse er en teknologi – ikke et problem i sig selv
I denne uge kom en uventet entydig og kontroversiel kritik af EU-Domstolens regulering af gensaksen Crispr. Kritikken kom fra Det Etiske Råd i Danmark, der – på linje med et kor af forskere –…
CRISPR er nyt våben mod banan-død verden over
Flere forskerteams er på vej med virus- og svamperesistente bananer skabt med CRISPR i en tid, hvor banandyrkere lider massive tab.
Nyt Crispr-patent: Gensaksens brugere risikerer at betale dobbelt licens
University of California har fået udstedt patent på en ny metode til genredigering med Crispr/Cas9. Det kan betyde, at der skal betales ved flere kasser, hvis man vil bruge teknologien.
Forsker bag CRISPR-babyer bedrog testpersoner og myndigheder
En kinesisk forsker forfalskede papirer og snød med falske blodprøver i bestræbelserne på at genredigere menneskefostre.
Gensaks i en gråzone – hvad dælen stiller vi op med Crispr?
Genredigeringsværktøjet Crispr er efterhånden en moden teknologi. Men lovgivningen er stadig fyldt med uafklarede gråzoner.
Dansk Crispr-projekt: Genredigering skal redde patienter med sjældne immun-sygdomme
Aarhus-forskere gør sig klar til at redigere gener i stamceller fra patienter med medfødte defekter i immunsystemet. Målet er kliniske test om få år.
Carlsberg og Heineken får indskrænket patent på muteret byg
De to bryggerigiganter har fået begrænset to af deres patenter, efter at grønne organisationer har protesteret mod patentering af planter.
Innovationsfonden giver 30 mio. til dansk Crispr/Cas9-projekt
Selv om EU-Domstolen har besluttet, at afgrøder forædlet med gensaksen skal underkastes samme regler som GMO, håber Danmark at speede planteforædlingen op med netop Crispr.
Hvem ejer patentet på gensaksen Crispr? Den amerikanske domstol har talt.
Der er prestige - og mange penge - på spil i det voldsomme slagsmål mellem amerikanske universiteter.
Crispr-koma: Planteforædlerne håbede på mildere regler – EU-Domstolen sagde nej
ANALYSE: Afgrøder muteret med Crispr/Cas9-teknikken skal reguleres efter det tunge GMO-direktiv. Dermed er kemikalier og tilbagekrydsning vejen frem.