Fagligt talt: Nye nitrerede lejestål kan forhindre vindmøllehavarier
White Etch Cracking (WEC) i gearkasselejer er en alvorlig havariårsag i vindmøller. Lejerne udmattes aggressivt og uforudsigeligt - ofte efter kun 5-20 procent af den forventede levetid. Men der findes en løsning.
Ministeriet i kovending: Fordobler pludselig midlerne til laboratorier og udstyr
Forskere og virksomheders ønsker ser ud til at blive hørt. I 2022 skal der investeres for 134 millioner kroner i forskningsinfrastruktur, som laboratorie- og testfacilieter, mod godt 80 millioner kroner de foregående år.
Ny metode afslører løse bolte ved at lytte til tonen
Tre års forskning tog det Marie Brøns at udvikle en metode til at afgøre, hvor spændt en bolt er. Rejsen omfattede fjerdeordens Euler-Bernoulli differentialligninger og en ph.d, der var lige ved at tage modet fra hende. Men der kom et eureka-øjeblik. Og metoden kan gøre det billigere at service vindmøller.
Vestas rejser usædvanlig ny multirotor-vindmølle
I samarbejde med DTU Vindenergi rejser Vestas i øjeblikket en såkaldt konceptmølle på DTU’s arealer på Risø. Møllen skal udfordre ideen om, at vindmøller skal op i størrelse for at sænke elprisen.
Data om vind og vejr skal give billigere elektronik
Elektronikproducenter kan i fremtiden producere billigere produkter ved at tage højde for klimaforhold. Nyt dansk projekt udvikler konkrete værktøjer til bedre elektronikdesign.
Gæt selv: Er Danmark klodens klimaduks?
Danmark omtales ofte som et grønt foregangsland. Men det er ikke på alle områder, vi er mere klimavenlige end resten af verden.
Forskere sprængte transistorer i luften: Nu er de verdensførende
Et forskningsprojekt ledet af Aalborg Universitet har udviklet effektelektronik, der taber mindre energi og kan klare højere spænding, helt op til 15.000 volt.