Nobelprisen i kemi går til opfindsomt molekylebyggerværktøj
Nobelprisen i kemi er netop blevet uddelt, og den gik til to forskere, som hver især har udviklet værktøjer til asymmetrisk organokatalyse.
Overraskende gennembrud for laserfusion
I USA har forskere opnået en output-energi på 1,35 MJ for en input-energi på 1,9 MJ i et laserfusionseksperiment. Dermed er de nu ganske tæt på målet om at generere mere fusionsenergi end den energi, der går til at sætte processen i gang.
Effektiv køling: Stråling kan sende overskudsvarmen ud i universet
Stråling med bølgelængder mellem 8 og 13 mikrometer slipper uhindret gennem Jordens atmosfære. Det kan udnyttes til at køle bygninger, opsamle vand og lave lys i mørke.
Kort tid efter kritik: Miljøstyrelsen skærper krav til fluorstoffer i drikkevand
»Men samtidig betyder ændringen, at det bliver akut nødvendigt at afsøge uden for Korsør, hvor der måtte gemme sig PFOS og andre fluorstoffer, som vi førhen har overset eller negligeret,« siger Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved SDU.
DEBAT: Fotonik forsømmes trods enormt potentiale
Danmark er verdensførende, når det gælder forskning inden for fotonik, men vi forsømmer at omdanne vores viden til nye produkter og virksomheder.
Har drikkevand fluorstoffer i farlige mængder? Miljøstyrelsen ved det faktisk ikke
Miljøstyrelsen har hverken fulgt EU-anbefaling fra sidste år eller kan afvise, at helbredsskadelig grænse for miljøgiftige perfluorerede stoffer overskrides i det danske drikkevand.
Danske forskere folder RNA-molekyler til nye vacciner
Med nye metoder og programmer kan RNA-molekyler foldes præcis, som det ønskes. RNA-stilladser kan bruges til at udvikle nye vacciner
Magisk vinkel gør grafen superledende og isolerende
Schweiziske forskere har fået grafen til at fungere som superleder og isolator lige ved siden af hinanden. Forskerne ser mange muligheder for teknologien såsom MR-scanning eller måske kvantecomputere.
Andreas hiver Ph.d. Cup hjem for sin forskning om nedbrydelig plastik
Vinderen håber på at inspirere andre til at gå ind i forskningsverden.
Forskere fra USA’s forsvar vil implantere microchips for at opdage corona
Konspirationsteoretikere mener at have fået ret, efter at forskere fra det amerikanske forsvarsministerium hævder at have udviklet en implanterbar mikrochip til at detektere coronavirus, før symptomerne opstår.
Forskere advarer mod forurening fra milliarder af mundbind: ’Det er en tikkende plastikbombe’
Verden over bruger vi millioner af mundbind hvert eneste minut, og de kan gøre stor skade, hvis de ender i naturen.
Ny prototype af coronatest giver svar på 10 minutter
Forskere har udviklet en test for Covid-19, der er næsten lige så nøjagtig som de eksisterende PCR-test. Svaret kan læses på en smartphone inden for 10 minutter.
Innovationsfonden får hård kritik: Favoriserede og bøjede reglerne
Tilsynsmyndighed giver to afskedigede medarbejdere ret i en stor del af deres kritik af Innovationsfonden, hvor en ansøger fik positiv særbehandling, og der ikke blev taget stilling til inhabilitet.
Forskere afslører mysterium om træers vækst
Med en genteknologisk metode er det nu for første gang muligt at se ind i planters byggeproces. Den nye forskning i planters cellevægge udført af blandt andre Københavns Universitet åbner op for at skabe stærkere byggematerialer og mere klimaeffektive træer.
Nye veje til at finde skjulte strukturer i store datasæt
Topologisk dataanalyse kan anvendes inden for mange forskningsfelter, men den praktiske anvendelighed er til debat.