SYNSPUNKT Raketter kan og skal sendes op fra Danmark
Et lovforslag, der netop har været i høring, vil forbyde private/ikke statslige raketaktiviteter i Danmark. Det kan få betydelige konsekvenser for dansk uddannelse, erhvervsliv og sikkerhed. Det…
Værd at Vide: Palladium er ikke let at slippe af med
Forsøgene på at finde alternativer til palladium som katalysator er ofte meget problematiske eller direkte fulde af fejl.
Flydende ‘blad’ skaber brændstof ud af vand og sol
Sådanne blade kan i fremtiden producere brændstof til fjernt beliggende øer og overdække kunst-vandingskanaler.
DNA afslører: Dobbeltgængere har mere til fælles end ansigtet
Forskere har undersøgt 32 sæt ‘virtuelle tvillinger’, der ikke er i familie, og resultatet overrasker.
Topforskere i USA har mistet deres status som verdens mest citerede
Kina har førertrøjen på inden for alt fra AI over bioteknologi og udgivelse af forskningsartikler. Nu er topforskningen også den mest citerede.
Kontroversiel opfinder: »Mine drænrør virker altid«
Interview: Transportministeren har åbnet for nye forsøg med de omstridte drænrør, som opfinderen Poul Jakobsen over hele verden graver ned for at redde sandstrande. Ingeniøren har spurgt Poul Jakobsen, hvorfor han ignorerer rapporter, der kalder rørene virkningsløse og kun accepterer egne rapporter som videnskab.
Ekstremregn og -temperaturer samt tørke: Risici ved global opvarmning kan reduceres
Floder tørrer ud, temperaturer når rekordniveauer og ekstremregn truer byer. Flere af naturfænomenerne er farlige for mennesker, men vi kan reducere risici ved at holde den globale opvarmning på 1,5 grader C, viser ny forskning.
Biografi: Inge Lehmann blev seismolog ved et tilfælde
Ny bog fortæller, at i Danmark var hun en overset outsider, men i USA blev opdageren af Jordens indre kerne anerkendt som »one of us«.
PODCAST: Hvorfor blev Concorden aldrig nogen kommerciel succes?
Flyrejser ved overlydshastighed var et overstået kapitel, da Concorden landede i 2003. I ugens Transformator kan du bl.a. høre historien om det banebrydende fly, og om hvordan man laver den mest medrivende lyd til computerspil.
Værd at Vide Natrium og kalium tager kampen op med lithium
Gennem mange år har forskerne undersøgt alternativer til lithium-ion-batterier. Kalium og ikke mindst natrium er de mest oplagte muligheder.
Britiske ingeniører: Lav betongulvet buet og spar 75 procent materialer
Britisk forskergruppe demonstrerer buet betondæk, der kræver 75 procent mindre materiale end flade betondæk. Og så kan det tilmed skilles ad og genbruges.
Amerikanske stater lukkede atomkraftværker - nu stiger CO2-udledningen
Nogle forskere ser med bekymring på lukningen af tre atomkraftværker. Andre påpeger, at det ikke gav økonomisk mening at holde hånden under kraftværkerne, som var plagede af driftsproblemer.
Astronomer gør fælles front mod radiostøj fra satellitter
Den Internationale Astronomiske Union, IAU, står bag nyt samarbejde, som skal sikre at radiostøj og lysforurening fra satellitter ikke hæmmer astronomernes opdagelser ude i universet eller har negative effekter nede på jorden.
Forskning: Ny konverterstyring kan afhjælpe elnettets stabilitetsudfordringer
Ph.d.-projekt på DTU har undersøgt, hvordan konverterstyring efter ”grid forming control”-principptet kan være med til at sikre stabiliteten i elnettet i takt med, at de tunge synkrongeneratorer bliver udfaset og fjerner inerti i systemet.
Kæmpeforsøg skal vise, hvorfor folk med briller får mindre corona
Danske og norske forskere søger deltagere til et stort studie, som skal undersøge, i hvilket omfang briller beskytter mod coronasmitte. Baggrunden er et gådefuldt underskud af brillebærere blandt covid-patienter.