Dyk ned i kvantefysikkens fødsel …og hvorfor Einstein og Bohr altid kørte for langt
En national fejring markerer i år 100-året for indvielsen af Niels Bohr Institutet og for Niels Bohrs nobelpris i fysik.
Klimaforskere holder vejret: Kabel til vigtige polarsatellitter ude af drift
Et af to fiberkabler fra Norge til Svalbard er sat ud af drift. Fiberkablerne er centrale for nedtagning af data fra verdens nordligste og største satellitstation, der leverer vigtige data til blandt andet klimaforskere.
Kan Jordens vand stamme fra Solen?
Britiske forskere fremsætter ny teori om, hvorfra Jorden fik sine store mængder af vand.
PODCAST: Hvad er årets vigtigste forskningsresultater?
Ingeniøren udpeger hvert år de fem bedste danske forskningsresultater inden for teknik og naturvidenskab. Jens Ramskov fortæller om vinderen og de fire ‘runner-ups’. I årets sidste udgave af Transformator kigger vi desuden tilbage på de vigtigste teknologiske nyheder og tendenser i 2021.
Kemikalier er medvirkende til, at der bliver født færre børn i Danmark
Hormonforstyrrende stoffer kan påvirke både mænd og kvinders evner til at få børn.
Fire kilometer strømkabel forsvundet fra havets bund ud for Norge
Et stort sensornetværk til miljøforskning er ude af drift i Norge efter 4,3 kilometer undersøisk strømkabel er forsvundet på 300 meters dybde. Da sensornetværket kan have opfanget ubådstrafik, peger pilen på fremmede statsmagter.
300 meter forskningsskib med egen atomreaktor
Ekstremt rige skal inviteres med på verdens største forskningsskib, der både skal huse laboratorier, luksus-suiter og en smeltesalt-atomreaktor. Idemanden bag håber, at være klar til afgang inden 2030.
Corona kan føre til diabetes
Ny forskning viser, at corona i nogle tilfælde kan inficere insulinproducerende betaceller i bugspytkirtlen, og det kan dermed være med til at forklare, hvorfor et stigende antal personer udvikler diabetes efter coronasmitte.
Forsker advarer: En gigantisk solstorm kan afbryde internettet i månedsvis
Det er kun et spørgsmål om tid, før Jorden igen rammes af en geomagnetisk supersolstorm. Det kan i værste tilfælde betyde, at verdens internetforbindelser bryder ned i flere måneder med store omkostninger for verdensøkonomien, lyder advarslen.
PODCAST: Skal de transeuropæiske tog på skinner igen?
Ugens Transformator handler om tog og skinner. Hvis toget skal være et grønt alternativ til flytrafikken, kunne det være anledningen til at genindføre det sagnomspundne netværk Trans Europ Express. Men vi runder også fremtiden for de danske baner, letbaner kontra BRT og brint kontra eltog.
Flix: Nyt sprog fra Aarhus vil gøre programmørens liv lettere med logik i tanken
JVM-sproget Flix fra Aarhus Universitet giver mulighed for smart og tidsbesparende logik, med verdens mest avancerede compiler i ryggen, mener folkene bag. Og det kan kodes i Visual Studio Code.
DTU opruster inden for røntgenmålinger
En ny national facilitet med foreløbig fem avancerede CT-scannere indvies i næste uge.
Tager Hollywood fejl? Sådan så vikingerne ud i virkeligheden
Serier og film giver et mere barskt billede af vikingerne.