PODCAST Ingeniør halverer varmeregningen med hjemmebygget varmepumpe
I disse kolde tider ville det lune i økonomien med et varmepumpesystem, der kan bruge strømmen når den er billig, gemme på varmen og bruge den, når elprisen topper. Sådan et har Poul Erik Kristensen bygget. Hør om det i ugens Transformator.
LEDER Kapitalinteresser bag forskning skal frem i lyset
Stoppet for russisk gas har sammen med klimakrisen sat udviklingen af en bæredygtig energiforsyning på speed. Aldrig før har man diskuteret og kæmpet så intenst om, hvilke teknologier der ska…
SYNSPUNKT om VM: Kan man fravælge Qatar og tilvælge Saudi-Arabien?
Vi bliver i øjeblikket tæppebombet med information og synspunkter, om alt hvad der er galt med VM i fodbold i Qatar, optakten til turneringen og Qatar som samfund i det hele taget. Den lille gol…
Fagligt talt: Dansk forskning danner grundlaget for fremtidens skibsdesign
Skibe står for 90 procent af den internationale transport og ca. 2,5 procent af den globale CO2 udledning. Med et øget globalt fokus på energieffektivisering samt nye regulativer fra IMO er der…
SYNSPUNKT Et vigtigt værktøj i fremtidens fødevareproduktion: CRISPR
Hvis vi skal i mål med ambitionen om at brødføde en støt voksende befolkning i verden med sunde, sikre og bæredygtige fødevarer, kræver det, at vi har mulighed for på forsvarlig vis at brug…
SYNSPUNKT Raketter kan og skal sendes op fra Danmark
Et lovforslag, der netop har været i høring, vil forbyde private/ikke statslige raketaktiviteter i Danmark. Det kan få betydelige konsekvenser for dansk uddannelse, erhvervsliv og sikkerhed. Det…
PODCAST Sådan får du god økonomi i dit solcelleanlæg
Transformator har en lytter igennem fra Nørresundby, som har installeret batteri og intelligent styring på sit solcelleanlæg, så han kan oplade Teslaen og købe og sælge strøm, når det er fordelagtigt. Vi har også en solcelleekspert i studiet for at give sit bud på, hvordan vi får mere fart på de store solcelleparker i Danmark.
Værd at Vide: Proteinfoldning, mRNA og noget kvant er årets favoritter til Nobelprisen
Her er Ingeniørens bud på dette års nobelpristagere.
Techtopia #253: Behandling i VR hjælper patienter med skizofreni
Virtual reality kan bruges til andet end computerspil og underholdning, bl.a. til simulationstræning af patienter med auditive hallucinationer.
Værd at Vide: Hvor gammelt er mon lige det fingeraftryk?
Kemiske analyser kan bruges til bestemme alderen på fingeraftryk, men metoderne er langt fra skudsikre. Ny form for visualisering af data kan måske hjælpe.
PODCAST Sådan kan vi indfange og lagre Danmarks CO2-udledning
Det er ikke nok at begrænse vores udslip af CO2, vi er også nødt til at indfange den, lagre den eller bruge den. Hør hvordan i denne uges Transformator, som også handler om, hvorfor Novo Nordisk fonden netop har smidt 1,5 milliarder kroner i udviklingen af en dansk kvantecomputer.
LG tester 6G med hastigheder 50 gange hurtigere end 5G - recordere.dk
LG har testet på 6G mobildata i Tyskland og med succes overført data i terahertz
Kunstig intelligens kan lugte lige så godt som mennesker
Google står bag projekt, som får os et skridt nærmere at kunne skabe nye lugte og smage fra bunden.
PODCAST Tech-giganter stalker dig på nettet – sådan går du under radaren
I den virkelige verden ville de færreste ønske sig en stalker, der fulgte deres færden og noterede alt, hvad de foretog sig. Men på nettet giver vi gladeligt vores personlige data væk. I ugens Transformator har vi besøg af tre personer, der forsøger at frigøre sig fra tilværelsen som dataslave.
Se før og nu: Tusinder af gamle fotos viser schweiziske gletsjeres forandring
Glaciologer har brugt 21.703 billeder for at genskabe det schweiziske gletsjerområde for 85 år siden, og resultatet viser, at gletsjerarealet er skrumper hastigt.