Techtopia #260: Plant et virtuelt træ og red Jorden
Hvordan får man mennesker, der ikke har klimaforandringerne tæt inde på livet, til at ændre deres adfærd? Martine Jarlgaard gør forsøget med AR-kunstprojektet Eiwaz Tree of Life.
Værd at Vide: Tag dig i agt for de haleløse kometer fra Solsystemets ydre kant
Astronomer har fundet en klasse af objekter med oprindelse i Oortskyen, der med høj fart og kort varsel kan brage ind i Jorden.
Efter aflysning: Nasas opsendelse af måneraket får en ny dato
I mandags måtte Nasa aflyse affyringen af Artemis 1-raketten på grund af tekniske udfordringer med motoren.
Schweiz går videre med 500 km godstransport-system under jorden
Arbejdet på et 500 kilometer langt metrosystem til førerløse fragtvogne kan nu begynde i Schweiz. Projektet vil dog tidligst være etableret i fuld skala i 2045.
Techtopia #245: Rumskrald og kokain
Techtopia tog på Roskilde Festival og fik blandt andet demonstreret et lommespektrometer, der kunne analysere for kokain og andre stoffer.
VIDEO Mars-helikopter foretager rekordflyvning og nu kan vi se turen
Nasas Mars-helikopter Ingenuity slog i starten april måned sin egen rekord for både den hurtigste og længste flyvning.
Nu tænder Webb-teleskopet motoren - og går i kredsløb om L2
James Webb Rumteleskopet tænder sin motor 24. januar kl. 20.00 dansk tid for at gå i sit kredsløb om Lagrangepunkt 2 omkring halvanden million kilometer borte fra Jorden.
PODCAST: Hvordan opstod livet på Jorden?
AFSNIT 2: Opskriften på liv får du denne episode af ‘Sikkert og vist om videnskab’, der handler om, hvordan livet opstod på vores klode, og hvordan arterne har klaret sig i evolutionens lotteri.
PODCAST: Universets oprindelse og Jordens historie
AFSNIT 1: I denne podcast sætter Ingeniørens videnskabsredaktør Jens Ramskov fokus på, hvad videnskaben fortæller os om universet og naturens orden og udvikling. Første episode handler om, hvordan Jorden opstod, og hvordan den engang vil ende sin eksistens.
Webb-teleskop i forvandlingsnummer: Strækker sit fem-lags solsejl helt ud
Det 21 x 14 meter store solsejl, der skal give teleskopet og de fintfølende instrumenter på James Webb skygge for Solen, er nu så godt som foldet ud. Den endelige udstrækning af sejlet er dog udsat en smule.
Kan Jordens vand stamme fra Solen?
Britiske forskere fremsætter ny teori om, hvorfra Jorden fik sine store mængder af vand.
Mars-forskere tog fejl af landingssted: Vi er landet på lavasten
Danske og udenlandske forskere har med PIXL-instrumentet opdaget, at Perseverance ikke kører rundt på sedimenteret havbund, men lavasten. »Chokerende,« lyder det.
PODCAST: Hvordan opstod livet på Jorden – og hvem har vundet i evolutionens lotteri?
Opskriften på liv får du i ugens Transformator, hvor vi fortsætter serien ‘Sikkert og vist’ om livets opståen på vores klode. Det skal også handle om mælkekartoner, plast og tekstilaffald, som vi nu skal sortere, selvom teknologien til at genanvende det mangler.
PODCAST: Terrorangrebet på WTC blev starten på overvågningssamfundet
20 år efter at terrorister fløj passagerfly ind i Twin Towers og Pentagon, står det klart, at angrebet satte en lavine af overvågningsteknologier i gang. Deep learning-modeller kan med høj præcision lære at forudsige race ud fra medicinske billeder. Det næste skudsekund kan blive negativt.
Billigere og med tiden bedre end Hubble: Teleskop skal sendes op med gigantisk ballon
SuperBIT-projektet vil til april sende et teleskop op over 99,5 procent af Jordens atmosfære med en gigantisk ballon på størrelse med et fodboldstadion.