PODCAST: Om termodynamik, entropi og hvorfor du bliver ældre
AFSNIT 7: Termodynamikken forklarer, hvorfor tiden ikke kan gå baglæns, og hvorfor vi skal tilføres energi for ikke at komme i termisk ligevægt med vores omgivelser – altså dø.
PODCAST: Atomteori for begyndere
AFSNIT 6: At masse og energi er forskellige manifestationer af samme ting, kan være svært at begribe for en gennemsnitlig begavelse, erkendte Albert Einstein. Men vi vover pelsen og taler om universets mindste byggesten: atomer, elektroner og kvarker.
PODCAST: Vi er vant til at leve i tre dimensioner, men er der i virkeligheden flere?
AFSNIT 5: Højde, bredde og dybde kan vi måle – det er sikkert og vist. Men har vores univers i virkeligheden flere ‘sammenfoldede’ dimensioner, som nogle fysikere mener?
PODCAST: Hvad er energi?
AFSNIT 4: I denne episode stiller vi spørgsmålet: Hvad er energi? Det har optaget videnskaben i århundreder, og vi prøver at give et svar.
PODCAST: Hvad er tid, og hvordan opfatter vi den?
AFSNIT 3: Er tiden blot en illusion, eller er den en realitet i sig selv? Det filosoferer vi lidt over i denne episode. Ifølge Aristoteles er tid bundet til forandring og bevægelse – men er det forandringerne der skaber tiden?
PODCAST: Hvordan opstod livet på Jorden?
AFSNIT 2: Opskriften på liv får du denne episode af ‘Sikkert og vist om videnskab’, der handler om, hvordan livet opstod på vores klode, og hvordan arterne har klaret sig i evolutionens lotteri.
PODCAST: Universets oprindelse og Jordens historie
AFSNIT 1: I denne podcast sætter Ingeniørens videnskabsredaktør Jens Ramskov fokus på, hvad videnskaben fortæller os om universet og naturens orden og udvikling. Første episode handler om, hvordan Jorden opstod, og hvordan den engang vil ende sin eksistens.
Klimaprofessor om rekordhøje metanniveauer: »Det her er bad news«
De seneste syv år har været de varmeste nogensinde målt på kloden. På samme tid har der aldrig været målt mere CO2 og metan i atmosfæren.
Murphys lov udstillet på Jagtvej: Niels Bohr Bygningen ramt af ti dødssynder
Forskere har kortlagt de ti hyppigste årsager til, at byggeprojekter løber af sporet. Vi tester dem på byggeriet af Niels Bohr Bygningen, der heller ikke blev færdig i 2021.
Videnskabelig julekalender på vej
Videnskabsåret 2022 skydes i gang med den veloplagt science fiction-julekalender ‘Kometernes Jul’ på TV 2.
PODCAST fra de mindste dele: Atomer for begyndere
I ugens episode af Transformator går vi ned i universets mindste byggesten: atomer, elektroner, kvarker og den slags. Du kan også høre om, hvorfor Apple har opgivet at tvinge dig på et autoriseret værksted for at få skiftet skærm på din iPhone.
KU-forskere svarer Svensmark: For tidligt at inkludere solstorme i klimamodeller
Henrik Svensmark opfordrer til, at globale klimamodeller inkluderer solstormes effekt på Jordens strålingsbalance. Det er der ikke nok evidens til, mener klimaforsker fra Niels Bohr Instituttet.
Se billederne: Sådan ser fem ikoniske steder ud, hvis temperaturen stiger med tre grader
Christianborg er et af de steder, der kan stå under vand om nogle hundrede år.
Ingeniør modtog trusler efter kritik af Niels Bohr-byggeri
Ansat i Niras har oplevet trusler og pres fra medarbejdere i Vejdirektoratet efter at have kritiseret tidsplanen på Niels Bohr Bygningen. Styrelsen afviser.
PODCAST: Vi lever i paradis på Jorden, men langtidsprognosen er kedelig
I den nye serie ‘Sikkert og vist’ sætter Ingeniørens videnskabsjournalist Jens Ramskov fokus på, hvad videnskaben fortæller os om universet og naturens orden og udvikling. Denne gang om, hvordan Jorden opstod, og hvordan den engang vil ende sin eksistens.