Danmark er blevet et vandland – hvad kan vi gøre ved det? ANALYSE: Den rekordvåde vinter har skabt rekordstore oversvømmelser. Vandet skal væk fra byerne og andre steder, hvor det gør skade. Men denne klimasikring kommer typisk enten i karambolage med EU’s miljøregler – eller også er den meget dyr.
PODCAST: Den store tabel: Hvad koster en motorvej i virkeligheden? Miljø- og klimahensyn skal spille en større rolle, når man udregner den samfundsøkonomiske gevinst ved investeringer i motorveje og jernbane, mener regeringen. Men hvordan ser regnestykket ud i dag? EU-Kommissionen vil bringe Europa i teten inden for AI.
Japanske forskere: Vand har to forskellige strukturer Ved hjælp af røntgen har japanske forskere undersøgt vand og fundet to forskellige strukturer af flydende vand. Dansk DTU-forsker er enig i, at den viden kan have betydning for levende organismer.
Techtopia #144: Tænkende maskiner og AI i lommen På Island har man forsket i kunstig intelligens i 30 år og arbejder på en ‘tænkende’ maskine, der kan løse mangeartede opgaver. Google udvikler chips, der sætter en mobiltelefon i stand til at afvikle AI-applikationer.
Danmark går med i europæisk kvanteinfrastrukturprojekt Som et af de sidste lande bakker Danmark sammen med 23 andre af de 27 EU-lande nu op om inden for en periode på ti år at etablere et europæisk net baseret på fibre og satellitter til sikker kommunikation baseret på kvantekryptering.
Robot skal skabe en bæredygtig og uudtømmelig energikilde Et dansk forskerhold fra DTU har udviklet en robot, der kan suge den velduftende rosmarinolie ud af usynlige små bobler på bladenes underside uden at skade planten overhovedet. Forskerne håber, at det kan blive startskuddet til en mere bæredygtig udnyttelse af planter og træer generelt.