Spørg Fagfolket: Hvad sker der i dobbeltspalteeksperimentet?
En læser vil gerne vide mere om fotoner, særligt om Thomas Youngs dobbeltspalteeksperiment. Ingeniørens Jens Ramskov tager os igennem partikler og bølger.
Kom med i renrummet: Udstyr på Nasas Mars-rover blev samlet på Københavns Universitet
Når Nasas Mars-rover lander til februar, skal en plade fra Niels Bohr Institutet sørge for, at billederne af Mars-stenene står knivskarpt. Ingeniøren var med i renrummet for at samle et af instrumenterne.
Niels Bohr Bygningen ramt af nye forsinkelser
Coronakrisen driller og har udskudt åbningen af Niels Bohr Bygningen med adskillige måneder til april. Men heller ikke den nye tidsplan er realistisk, mener Københavns Universitet.
Kvantecomputere øger privatlivets bekymringer
Quantum Computing eller i daglig tale kvantecomputere, har for mange været en teknologirevolution i det meste af det sidste årti. Det lovede gennembrud ser dog ud til at lade vente på sig. I mellemtiden rejser eksperter, selvom investeringerne fortsat tipper ind, ubehagelige spørgsmål om, hvorvidt det repræsenterer afslutningen på det online privatliv, som vi kender det. Så hvad er quantum computing, hvordan adskiller det sig fra traditionelle computere, og hvorfor ringer alarmklokken hos eksperterne? Vi vil forsøge at besvare alle disse spørgsmål i denne artikel.
‘Bemærkelsesværdig dårlig’: Fem problemer, der svækker Smittestop
Selvom teknologien bag Smittestop er imponerende, har appen lille effekt.
EU kaster sig ind i kampen om nye satellitter til bredbånd
EU-Kommissionen vil være uafhængige af den teknologiske krig mellem Kina og USA. Europa bør derfor have eget netværk af satellitter til bredbånd i yderområder og som platform for kvantebaseret kryptering.
Pauli-krystaller og Klein-tunneling
En række besynderlige kvantefænomener forudsagt teoretisk for mange år siden er nu endelig påvist. Måske kan de give bedre forståelse af superledning og ultralydssystemer.
Vildt regnestykke: Menneskeskabte ting vejer snart mere end alt liv på kloden
Det er næsten ubegribeligt, siger professor.
Dansk chip kan danne grundlag for optiske kvantesimulatorer
Ny chip kan generere stabile, individuelle fotoner i stort antal. Det muliggør, at optiske kvantecomputere kan udføre beregninger, som ikke vil kunne udføres med klassiske computere.
Bohr-skandalen: Bygningsstyrelsen fordobler krav mod Inabensa til 1 mia. kr.
Det har vist sig langt dyrere at udbedre fejl og mangler i den spanske VVS-entreprenør Inabensas arbejder i Niels Bohr Bygningen end forventet. Så nu har Bygningsstyrelsen fordoblet sit voldgiftskrav.
Kinesisk kvantecomputer løser et problem som er umuligt for traditionelle supercomputeree
Med en optisk kvantecomputer har forskerne fundet løsningen til et problem, som kaldes boson sampling, som er overmåde svært for klassiske computere.
Den kosmologiske konstant i en flerdimensional tid
DTU-forsker kan forklare størrelsen af den kosmologiske konstant – hvis tiden har to dimensioner.
Niels Bohr Institut advarer: Vandstanden stiger mere end hidtil antaget
Ny forskning forudser en stigning i verdenshavene på op imod 1,35 meter frem mod 2100. Det er en væsentlig større stigning end tidligere beregnet.
Leder: Aarhus-sag afslører farlig fejlkultur blandt forskere
Ordene ‘redeskidere’ og 'bavianer’ optræder i en verserende sag om forskningsfejl og intern kritik på Aarhus Universitet, som Berlingske har beskrevet gennem de seneste uger. …
Rapport: Danmark skal satse på kvanteteknologi - og det skal være nu
Danmark har en stærk position for at udvikle og kommercialisere kvanteteknologi. Men vi risikerer at miste den position, hvis ikke vi får et nationalt program.