Baggrund: Kampen om de danske skove
I århundreder har statsskovene haft til opgave at producere mest muligt tømmer og energitræ. Nu er biodiversitetskrisen ved at ændre deres rolle.
Kaløskovene er »dødens pølse«
Mens en faldende biodiversitet i de danske skove ikke truer den menneskelige eksistens, så risikerer vi med de forsvindende dyr og planter at glemme festen i livet, lyder det fra biolog.
DEBAT: Stop for produktion fra danske skove vil både skade klima og biodiversitet
Anker Jacobsen, civilingeniør, direktør for Ammongas A/S Illustration: Ammongas Med den hastige vækst af Jordens ørkenområder m.v. er de fleste enige om, at klimaet og dermed luft…
FN-rapport: Husholdninger står for størstedelen af verdens madspild
I 2019 gik 931 millioner tons mad til spilde, viser en ny rapport fra FN.
Ny opdagelse: Pattedyr opstod kort efter dinosaurernes død
Dyrene dateres til at have levet på jorden for omkring 65,9 millioner år siden - kort tid efter udryddelsen af dinosaurerne.
Ugens debat: Hvor naturlig skal en skov egentligt være?
På Ingeniørens forside i sidste uge kritiserede fagfolk statens skovdrift for at skade biodiversiteten og være i strid med lovgivningen. Mange læsere var ikke helt med på tanken om, at skov ikke nødvendigvis er natur.
Gudenåens gordiske knude: Danmarks største kunstige sø skal reduceres i størrelse
Der skal tages mere hensyn til laks, lampret og andre fisk ved Gudenåens forløb ved Tangeværket og Tange Sø, understreger en lokal arbejdsgruppe i en indstilling til miljøministeren. Men det er op til ministeren at afveje hensynene mellem EU-miljøjura, biodiversitet, natur og rekreative interesser - og hurtigt vælge mellem de 15 løsninger, der nu er på bordet.
Verdens ferskvandsfisk er pressede: Hver tredje art står til at uddø
Dansk forsker kalder ny opgørelse for et wake-up-call.
Studie: Bundtrawling udleder lige så meget CO2 som flytrafik
Danmark er et af de ti lande, der udleder mest CO2 fra bundtrawling, som kan forsure havet og skade biodiversiteten, hævder ny undersøgelse. Dansk forsker er skeptisk omkring resultaterne.
FN advarer: Menneskets ødelæggelse af naturen er ‘meningsløs og selvmorderisk’
En ny rapport fra FN gennemgår menneskets rolle i klimaforandringerne og fremlægger konkrete tiltag, der kan være med til at rette op på skaderne.
FN: Plant træer imod tørke, oversvømmelser og jordskred
Et nyt FN-initiativ vil beskytte naturen og samfund mod klimaforandringer ved at øge biodiversitet og etablere økosystemer.
Skovforsker om biodiversitet: »Vi skal finde den bæredygtige måde at bruge skoven på«
Danmarks stigende forbrug af biomasse kan øge den store import af energitræ.
Havplan peger på beskyttet hav – men Danmark er stadig langt fra EU-mål
Mens en netop lanceret havplan udpeger store områder med naturbeskyttelse til søs, er der stadig langt til EU’s mål om ti pct. urørt hav.
Skovrydninger og skovbrande steg kraftigt i 2020
Særligt tropiske skove i Amazonas, Congo og Sydøstasien er blevet ramt af rydning og brand i 2020, viser en global overvågning af skovenes tilstand.
Pesticiders skade på bier er fordoblet
Stigningen skyldes, at moderne pesticider er mindre skadelige for pattedyr, men mere giftige for bestøvere og hvirvelløse dyr.