LEDER Kapitalinteresser bag forskning skal frem i lyset
Stoppet for russisk gas har sammen med klimakrisen sat udviklingen af en bæredygtig energiforsyning på speed. Aldrig før har man diskuteret og kæmpet så intenst om, hvilke teknologier der ska…
Hollandsk astrokemiker modtager den sjældent uddelte Niels Bohr Guldmedalje
Ewine van Dishoeck er den kun 13. modtager af medaljen indstiftet af Ingeniørforeningen i Danmark. Måske er hun også den sidste.
10 danske projekter gør sig klar til en tur i rummet med Andreas Mogensen
Projekterne skal blandt andet filme lynnedslag fra rummet, undersøge astronauters søvn og se om VR kan forbedre astronauters helbred.
Ulveforsker: Danmark kan nå op på 100 ulve i løbet af fem år
Senest har forskere opdaget mindst otte nye ulvehvalpe i Vestjylland.
Jordbakterie generer triangulær molekyle, der kan bruges til jetbrændstof
Bakterien streptomyces, der findes i jord, producerer et triangulært molekyle, der kan bruges til at producere jetbrændstof. Det viser ny forskning ledt af DTU-forsker.
PODCAST: Kunstig intelligens bag nyt parti. Hør historien om Segway
AI-drevet politisk parti vil aktivere de antipolitiske sofavælgere med mærkesager fra alle de ikke-opstillingsberettigede partier. I ugens podcast kan du også høre Segwayens historie, og om hvordan fugle kan bygge så solide reder.
Corc-center vil både levere CO2-beregnere til forbrugerne og CO2-fangst til virksomhederne
Med 630 millioner fondskroner i ryggen er forskningscentret Corc åbnet på Aarhus Universitet. Her skal dialog på tværs af akademiske fag og mellem eksperter, politikere og befolkningen reducere atmosfærens indhold af CO2.
Nyt forskningscenter vil både levere CO2-beregnere til forbrugerne og CO2-fangst til virksomhederne
Med 630 millioner fondskroner i ryggen er forskningscentret Corc åbnet på Aarhus Universitet. Her skal dialog på tværs af akademiske fag og mellem eksperter, politikere og befolkningen reducere atmosfærens indhold af CO2.
PODCAST: Hvorfor blev Concorden aldrig nogen kommerciel succes?
Flyrejser ved overlydshastighed var et overstået kapitel, da Concorden landede i 2003. I ugens Transformator kan du bl.a. høre historien om det banebrydende fly, og om hvordan man laver den mest medrivende lyd til computerspil.
Danmarks store genomcenter sadler om: Alt for få patienter bliver hjulpet
Nationalt Genom Center har indtil nu kun leveret helgenomsekventering til 1500 patienter af de op mod 60.000, som er målet de næste to år frem. Centret står derfor overfor en “opgavetilpasning”, der blandt andet flytter sekventeringsopgaver til regionerne.
Fra 400.000 til 0: Stor fuglekoloni er fuldstændig forsvundet fra Antarktis
Mindre føde og intense snestorme kan være forklaringen på de forsvundne fugle.
IT-universitetet slipper for at udflytte studiepladser
IT-Universitetet har fået dispensation for udflytningskravet af studiepladser, mens der ikke oprettes flere studiepladser i København.
Fra regnskovsdræberen soja til danskdyrket lucerne: Kan bruges i kager og plantefars
Aarhusiansk forskningsprojekt har brugt lucerne til skum og gelé. Målet er et alternativ til soja, der kan dyrkes i Danmark.
Simpel, 3D-printet drone udforsker de dødsensfarlige gletsjersider
AU-studerende har konstrueret en autonom sonde, der kan droppes med en drone og måle saltindhold, tryk og temperatur i havet helt tæt på indlandsisens gletsjere. Til en tiendedel af prisen for eksisterende udstyr. Og så er den printet på et køkkenbord.
Her er universiteternes plan for udflytningen af STEM-uddannelserne
Universiteterne har i høj grad prioriteret de to studieområder ‘tech’ og ‘science’ i deres udspil til udflytning og nedlukning af studiepladser.