PODCAST: Universets oprindelse og Jordens historie
AFSNIT 1: I denne podcast sætter Ingeniørens videnskabsredaktør Jens Ramskov fokus på, hvad videnskaben fortæller os om universet og naturens orden og udvikling. Første episode handler om, hvordan Jorden opstod, og hvordan den engang vil ende sin eksistens.
Hæld e-fuel på toget og put batteri i indenrigsflyet
Synspunkt: Regeringens forslag om produktion af e-fuel til indenrigsfly har skabt livlig debat. Alle er enige om at få lavet e-fuel. Men få kan se fornuften i at hælde det på fly herhjemme.
Techtopia #219: Nu ruller robotterne på gaden
Mere end 1.000 eksemplarer af den estiske robot Starship triller rundt som købmandsbud over hele verden. Novo Nordisk har fem af dem.
PODCAST: Hvorfor i alverden skal vi flyve grønt i Danmark?
Allerede i 2025 skal vi kunne flyve ‘grønt’ på en indenrigsrute i Danmark, lover statsministeren. Men giver det overhovedet mening – og med hvilken teknologi? Vi afsøger mulighederne i ugens podcast.
Webb-teleskop i forvandlingsnummer: Strækker sit fem-lags solsejl helt ud
Det 21 x 14 meter store solsejl, der skal give teleskopet og de fintfølende instrumenter på James Webb skygge for Solen, er nu så godt som foldet ud. Den endelige udstrækning af sejlet er dog udsat en smule.
Kan Jordens vand stamme fra Solen?
Britiske forskere fremsætter ny teori om, hvorfra Jorden fik sine store mængder af vand.
PODCAST: Hvad er årets vigtigste forskningsresultater?
Ingeniøren udpeger hvert år de fem bedste danske forskningsresultater inden for teknik og naturvidenskab. Jens Ramskov fortæller om vinderen og de fire ‘runner-ups’. I årets sidste udgave af Transformator kigger vi desuden tilbage på de vigtigste teknologiske nyheder og tendenser i 2021.
QUIZ: Tip 13 rigtige om 2022
Kan du gætte næste års nyheder? Hvis alle dine forudsigelser holder stik, kan du vinde tre flasker god rødvin i denne quiz.
Mars-forskere tog fejl af landingssted: Vi er landet på lavasten
Danske og udenlandske forskere har med PIXL-instrumentet opdaget, at Perseverance ikke kører rundt på sedimenteret havbund, men lavasten. »Chokerende,« lyder det.
Løsningen af proteinfoldningsproblemet er årets videnskabelige højdepunkt
Gennem et halvt århundrede har forskerne kæmpet med at forstå, hvordan proteiner er foldet. Med nye algoritmer og kunstig intelligens kan de nu for første gang forudsige foldning af proteiner.
Kæntret dansk pram i Østersøen synker og har lækket olie
Op mod 300 liter hydraulikolie er lækket fra den danske splitpram Karin Høj, som forleden blev sejlet ned af et britisk fragtskib. En person er nu fængslet i sagen.
Nasa-fartøj fløj ind i solens atmosfære…og alt blev stille
Efter tre års rejse er Parker-sonden nu det første fartøj, der flyver ind i solens atmosfære, og kan nu begynde at svare på nogle af vor stjernes mysterier.
Wermelins hovedpine: Udskyder beslutning om tekstilaffald
Kommunerne må se langt efter at få en konkret dato for, hvornår de skal begynde at sortere tekstilaffald
FN slår alarm: Arktisk varmerekord på 38 grader bør få alarmklokkerne til at ringe
FN’s Meteorologiske Organisation, WMO, ringer med alarmklokkerne efter officielt at have anerkendt den højeste temperatur nogensinde målt i Arktis. Det er blot en af flere mulige rekorder, som kan tilskrives klimaforandringerne.
Historisk dyr bredbåndsstøtte: 3.539 adresser får 108 millioner til hurtigt bredbånd
3.539 adresser får hver især over 30.000 kroners støtte fra Bredbåndspuljen til etablering af hurtigt bredbånd. I år er det især adresser i hovedstaden der løber med flest projekter og flest støttekroner.