LEDER Kapitalinteresser bag forskning skal frem i lyset
Stoppet for russisk gas har sammen med klimakrisen sat udviklingen af en bæredygtig energiforsyning på speed. Aldrig før har man diskuteret og kæmpet så intenst om, hvilke teknologier der ska…
”Jeg er nok en klimasynder” – De rigeste flyver op mod fire gange så meget som en gennemsnitsdansker
Flyafgift er blevet et tema i valgkampen.
Uddybende note om varmepumper og støjproblemer
Dette er en grundig gennemgang af lovforslag, der skal imødekomme problemerne med støj fra varmepumper.
SYNSPUNKT Reglerne om etablering af varmepumper er rodede og uklare: Her er et forslag
Kampen mod klimaforandringerne, behovet for at gøre os uafhængige af russisk gas og energiprisernes himmelflugt har ført til en voldsomt forøget efterspørgsel på varmepumper. Og varmepumper e…
SYNSPUNKT Alt for få nyskabelser når ud på markedet
I Danmark er vi langt fremme med forskning og innovation. Men desværre kan vejen videre ud i erhvervslivet være lang og besværlig.
Vaccine mod udbredt småbørns-virus er godt på vej
SSI er godt på vej med en vaccine mod RS-virus, der ramte danske børn i et stort udbrud sidste år. Vaccinen har haft succes i nyfødte mus og celler fra nyfødte børn og benytter sig netop af stoffer, der er særligt effektive i nyfødte.
Faglig talt: Syntetisk blodforsyning til 3D-vævsmodeller kan styrke biologisk forskning
Vævsmodeller er dyrkede væv af menneskeceller, som efterligner funktionerne af organets væv i kroppen. De er af stor værdi ved afprøvning af ny medicin, undersøgelse af mulige miljøgifte, og…
PODCAST: Bremsede mundkurv til Bohr virkelig atomkraft i Danmark?
Efter Anden Verdenskrig forbød amerikanerne Niels Bohr at tale om deres atombombeprojekt. Ifølge en ny DR-serie er det grunden til, at vi aldrig fik atomkraft herhjemme. Det undersøger vi i ugens Transformator.
TEST: OnePlus 10 Pro - Endeligt et flagskib igen - recordere.dk
OnePlus er klar med den internationale model af OnePlus 10 Pro, der er flagskibet i OnePlus familien. Den kommer med lynhurtig opladning, gode kameraer i samarbejde med Hasselblad og det hurtigste chipset fra Snapdragon.
Nu skal tusinder af brandfolk tjekkes for flourstoffer
Et nyt forskningsprojekt fra Det Nationale Forskningscenter og Kræftens Bekæmpelse har netop fået bevilling til et forskningsprojekt, der skal undersøge brandfolks blod for forskellige stoffer, herunder PFAS-stoffer.
Unge om udflytning af studiepladser: Forskere og studerende flytter ikke med
I dag skal forskningsministeren forsvare planen om at udflytning af studiepladser. De studerende får sidste ord i debatten inden mødet.
Med Ramskov gennem videnskaben: Sådan fik al vores viden et sikkert fundament
Naturvidenskaben er under konstant forandring. Gamle forklaringer erstattes af nye og mere korrekte – men der er trods alt noget, som er sikkert og vist, fortæller videnskabsredaktør Jens Ramskov i dette opkog af en tidligere artikelrække med navnet: Sikkert og vist.
Synspunkt: Tekniske fix løser ikke roadpricing - ellers havde vi nok haft det for længst
Debatten om roadpricing og overvågning fortsætter. Teknikken kræver overvågning. Kan man sammenligne det med mobillogning?
Overblik: Kunstig intelligens i life science – en genvej fyldt med omveje?
AI har givet lægemiddel-industrien enorme muligheder, men kan lovgivningen følge med? Og hvor meget kan vi stole på algoritmerne?
I 1937 rejste eventyreren Louise til det ukendte Grønland - i dag ser her helt anderledes ud
Billeder fra dengang og nu viser tydeligt, at Grønlands enorme ismasser smelter væk.