Mars-rover har lagt sit første ‘æg’: 'Vil også kunne findes om 1000 år’
På Mars har Perseverance lagt sin første stenprøvekapsel klar til at blive hentet af en fremtidig mission. Manøvren er led i en backup-plan, for »vi tør ikke at lægge alle æg i en kurv,« siger professor på DTU Space, John Leif Jørgensen.
LEDER Kapitalinteresser bag forskning skal frem i lyset
Stoppet for russisk gas har sammen med klimakrisen sat udviklingen af en bæredygtig energiforsyning på speed. Aldrig før har man diskuteret og kæmpet så intenst om, hvilke teknologier der ska…
PODCAST Vi jagter mørklagte skibe i Østersøen
Ugens Transformator står til søs. DTU er i gang med at opbygge et ‘forbryderalbum’ over skibe, der er kendt for at slukke deres AIS-transponder ligesom de to mørklagte skibe, der blev observeret i Østersøen, kort før Nord Stream 2 blev sprængt.
SYNSPUNKT PtX er et klimabedrag
Seks af de planetære grænser er allerede overskredet. De planetære grænser definerer ni områder, der dækker alle økosystemer og alt kredsløb på jorden, som er afgørende for livet på pla…
Kvinder i STEM: En ingeniør kan være andet end en mand i en kælder
Neha Imtiaz Ullah har grundlagt foreningen Nordic Women in STEM og vil have flere piger til at overveje en STEM-uddannelse.
LEDER Her er 7 ufravigelige punkter til det kommende regeringsgrundlag
Et enkelt mandag adskilte ved det netop overståede folketingsvalg rød og blå blok - hvis ellers man tæller Lars Løkke Rasmussens parti Moderaterne med til blå blok. Både han, de Radikale og…
DTU: Stort set al nuværende kryptering og it-sikkerhed skal forbedres og sikres mod angreb fra kvantecomputere
I øjeblikket udvikler forskere ny kryptering, så nuværende it-systemer kan modstå angreb fra fremtidens kvantecomputere. Den første internationale standard er på trapperne.
Fagligt talt: Energihøstning fra vibrationer ved hjælp af elektromagnetisme
Som alternativ til batterier kan man høste energi direkte fra omgivelserne og på den måde levere strøm til sensorer.
10 danske projekter gør sig klar til en tur i rummet med Andreas Mogensen
Projekterne skal blandt andet filme lynnedslag fra rummet, undersøge astronauters søvn og se om VR kan forbedre astronauters helbred.
Regeringen lukkede uddannelser for at spare SU til udlændinge: »Det var en fejl«
Danmark kommer til at mangle teknisk uddannede. Derfor var det en fejl, da regeringen sidste år besluttede at lukke for en række engelsksprogede uddannelser, lyder kritikken fra uddannelsesforsker, efter optaget er faldet.
Spørg Fagfolket: Vil fremtidige teleskoper kunne se infrastruktur på andre planeter?
En læser vil gerne vise, om der er nogen fysiske love, der forhindrer, at rumteleskoper engang i fremtiden ville kunne stille skarpt på infrastrukturen på en anden planet. Det svarer DTU Space på.
Ny robot tager slæbet på slagteriet
Slagteriarbejde har længe været blandt de mest nedslidende jobs. En ny robot udviklet af Danish Crown bruger maskinlæring til at aflaste slagteriarbejdere med de tungeste arbejdsopgaver
Forstenet CO2 og gammel rockwool skal gøre beton mere klimavenlig
DTU-forskere har indledt jagten på naturlige forbindelser, der kan fremme mineralisering af CO2. Fremtidsvisionen er at kunne gemme CO2 i undergrundens store mængder af basalt.
Jordbakterie generer triangulær molekyle, der kan bruges til jetbrændstof
Bakterien streptomyces, der findes i jord, producerer et triangulært molekyle, der kan bruges til at producere jetbrændstof. Det viser ny forskning ledt af DTU-forsker.
DTU-forskere vil tæmme ustabilt elnet med fremtidens kvantecomputer
Ph.d.-projekt på DTU demonstrerer de første beregninger på kvantecomputeres rolle i styringen af et fremtidigt komplekst elnet med mange fluktuerende energikilder.