LEDER Kapitalinteresser bag forskning skal frem i lyset
Stoppet for russisk gas har sammen med klimakrisen sat udviklingen af en bæredygtig energiforsyning på speed. Aldrig før har man diskuteret og kæmpet så intenst om, hvilke teknologier der ska…
SYNSPUNKT Raketter kan og skal sendes op fra Danmark
Et lovforslag, der netop har været i høring, vil forbyde private/ikke statslige raketaktiviteter i Danmark. Det kan få betydelige konsekvenser for dansk uddannelse, erhvervsliv og sikkerhed. Det…
Jordbakterie generer triangulær molekyle, der kan bruges til jetbrændstof
Bakterien streptomyces, der findes i jord, producerer et triangulært molekyle, der kan bruges til at producere jetbrændstof. Det viser ny forskning ledt af DTU-forsker.
PODCAST: Fra hulkort til mikrochip – tag med Transformator på guidet tur i datahistorien
Med en brummen som et fly, der varmer op til start og en lystig bippen fra højttaleren kommer der liv i minidatamaten RC3600, da Transformator besøger Datamuseet i Hedehusene. Amatørdataarkæolog Poul-Henning Kamp er vores guide.
Test-raketfly skal flyve fastspændt under verdens største fly
Testfartøjet til Talon-A-raketflyet skal senere i år flyve spændt fast under Roc, verdens største fly, ifølge rum- og luffartsselskabet Stratolaunch.
PODCAST: Hvorfor blev Concorden aldrig nogen kommerciel succes?
Flyrejser ved overlydshastighed var et overstået kapitel, da Concorden landede i 2003. I ugens Transformator kan du bl.a. høre historien om det banebrydende fly, og om hvordan man laver den mest medrivende lyd til computerspil.
Kinesiske eksperter anbefaler at skyde Elon Musks Starlink-satellitter ned - recordere.dk
Militære eksperter fra riget i midten anser åbenbart Elon Musks Internet-satellitter for at være en trussel. Hvis du synes, at verdensordenen er lidt mærkelig for tiden, så er du næppe helt galt på den. Og nu er den lige blevet en anelse mærkeligere. Kinesiske militæreksperter anbefaler nemlig nu,
Klimarådet dumper igen regeringen: Mangler halvdelen af CO2-reduktionerne
Trods landbrugspakke, initiativer og udspil mangler regeringen fortsat at redegøre for, hvordan 10 millioner ton drivhusgasudledninger reduceres, vurderer Klimarådet, der igen i år dumper regeringens klimaindsats, og advarer om, at power-to-x risikerer at blive mere sort end grøn.
Når skaden er sket: PFOS kan oxideres eller varmes væk
PFOS og andre PFAS-stoffer kan godt renses og gøres ufarlige, både fra vand og jord. Men metoderne er relativt dyre, og der forskes i bedre.
Niels Bohr fysiker giver sit bud: Sådan flyver ufoer …hvis de findes
Hvis fremmed liv har besøgt Jorden, så har det krævet ekstremt hurtige fartøjer. Men er overlyshastighed overhovedet muligt? Teoretisk fysiker forklarer mulighederne med udgangspunkt i nye ideer til såkaldte warp-drives.
LEDER: EU’s chip-ambition er nødvendig
Hvis nogen havde forestillet sig, at EU-Kommissionsformand Ursula Von der Leyens udmelding af den såkaldte Chips Act i midten af september ville betyde knopskydning af europæiske processorfabrikk…
Nyt projekt skal lette dronernes liv i luften
Det vælter frem med store og små droner, men det er svært at tjene penge på de flyvende robotter. 5G-netværk, en lufthavn og et forskningsprojekt skal hjælpe teknikken og forretningsmodellerne på vej.
Mirakelkur eller rent bluff? Her er de teknologier, som på papiret skal afblæse klimakrisen
Danmark satser på benhårdt teknologier, men kan de bremse den globale opvarmning i tide?
Kina vil beame strøm ned fra solkraftværker i rummet om ni år
Trods årtiers forgæves forskning i rum-solkraftværker vil kineserne høste energi fra rummet og bygger nu en milliarddyr teststation. Men de er ikke alene.
NASA søger deltagere til Mars simulation
Et nyt projekt, der er det første af tre missioner af et års varighed, skal gøre NASA klogere på udfordringerne ved at rejse til Mars.