PODCAST Kan vi stole på forudsigelser fra kunstig intelligens?
Hvad hjælper det, at kunstig intelligens ifølge flere undersøgelser kan forudsige borgerkrig med en nøjagtighed på 95 procent, hvis resultaterne ikke kan reproduceres? Ugens Transformator går bag om AI-hypen.
PODCAST Jens Ramskov gennemgår årets vigtigste forskningsresultater
Ingeniøren udpeger hvert år de fem bedste danske forskningsresultater inden for teknik og naturvidenskab. I ugens Transformator fortæller Ingeniørens videnskabsjournalist om vinderen og de fire ‘runner-ups’.
SYNSPUNKT om VM: Kan man fravælge Qatar og tilvælge Saudi-Arabien?
Vi bliver i øjeblikket tæppebombet med information og synspunkter, om alt hvad der er galt med VM i fodbold i Qatar, optakten til turneringen og Qatar som samfund i det hele taget. Den lille gol…
Fagligt talt: Dansk forskning danner grundlaget for fremtidens skibsdesign
Skibe står for 90 procent af den internationale transport og ca. 2,5 procent af den globale CO2 udledning. Med et øget globalt fokus på energieffektivisering samt nye regulativer fra IMO er der…
SYNSPUNKT Et vigtigt værktøj i fremtidens fødevareproduktion: CRISPR
Hvis vi skal i mål med ambitionen om at brødføde en støt voksende befolkning i verden med sunde, sikre og bæredygtige fødevarer, kræver det, at vi har mulighed for på forsvarlig vis at brug…
Hollandsk astrokemiker modtager den sjældent uddelte Niels Bohr Guldmedalje
Ewine van Dishoeck er den kun 13. modtager af medaljen indstiftet af Ingeniørforeningen i Danmark. Måske er hun også den sidste.
Kunstig intelligens finder nye smarte måder til matrix-multiplikation
Der findes mere effektive metoder til matrixmultiplikation end dem, man lærer i skolen. AI-program har fundet endnu bedre metoder end de, som i dag benyttes i computere.
I fars fodspor: Svensk genetiker vinder Nobelprisen i medicin
Vi mennesker går stadig rundt med dna fra vore neandertal-forfædre, der påvirker vores liv. Og for den opdagelse får svenske Svante Pääbo nu Nobelprisen.
Værd at Vide: Proteinfoldning, mRNA og noget kvant er årets favoritter til Nobelprisen
Her er Ingeniørens bud på dette års nobelpristagere.
Værd at Vide: Hvor gammelt er mon lige det fingeraftryk?
Kemiske analyser kan bruges til bestemme alderen på fingeraftryk, men metoderne er langt fra skudsikre. Ny form for visualisering af data kan måske hjælpe.
Værd at Vide: Palladium er ikke let at slippe af med
Forsøgene på at finde alternativer til palladium som katalysator er ofte meget problematiske eller direkte fulde af fejl.
Værd at Vide: Perfekt opsamling af lys med en ‘omvendt’ laser
Forskere har fundet en smart måde, hvorpå man kan indfange lys uden reflektioner.
Fagligt talt: Energihøstning fra vibrationer ved hjælp af elektromagnetisme
Som alternativ til batterier kan man høste energi direkte fra omgivelserne og på den måde levere strøm til sensorer.
Topforskere i USA har mistet deres status som verdens mest citerede
Kina har førertrøjen på inden for alt fra AI over bioteknologi og udgivelse af forskningsartikler. Nu er topforskningen også den mest citerede.
Kontroversiel opfinder: »Mine drænrør virker altid«
Interview: Transportministeren har åbnet for nye forsøg med de omstridte drænrør, som opfinderen Poul Jakobsen over hele verden graver ned for at redde sandstrande. Ingeniøren har spurgt Poul Jakobsen, hvorfor han ignorerer rapporter, der kalder rørene virkningsløse og kun accepterer egne rapporter som videnskab.