Topforskere i USA har mistet deres status som verdens mest citerede
Kina har førertrøjen på inden for alt fra AI over bioteknologi og udgivelse af forskningsartikler. Nu er topforskningen også den mest citerede.
Fik du læst det? Sommersøndage i selskab med det bedste fra dit mediehus
Tilmeld dig vores nyhedsbreve, så du sommeren igennem modtager et eksklusivt udvalg af mindeværdige artikler.
Det svære valg for kvantehardware: Superledere, ioner, fotoner eller neutrale atomer?
Amerikansk gennembrud baner vejen for en fuld programmerbar kvantecomputer med neutrale atomer. Firmaets videnskabelige leder arbejdede gennem 10 år i Danmark som udviklingsingeniør og forsker.
Her er universiteternes plan for udflytningen af STEM-uddannelserne
Universiteterne har i høj grad prioriteret de to studieområder ‘tech’ og ‘science’ i deres udspil til udflytning og nedlukning af studiepladser.
Energiforskeren: Superledere og permanente magneter kan blive gamechangere
Forskerne kigger fremad: Det elektrificerede samfund skyller hastigt ind over os og nye materialer bliver stadig mere afgørende, lyder det fra professor i effektelektronik Frede Blaabjerg i Ingeniørens serie om videnskabens vigtigste trends.
Unge vil læse AI - men vender ryggen til elektroteknologi
Efter sidste års rekordår på ingeniøruddannelserne er ansøgertallene på vej ned igen. Uddannelsesdekan på DTU havde dog forventet et større fald.
Ny aftale slukker håbet om, at ingeniøruddannelser kan slippe for udflytning
En bred politisk aftale om udflytning af uddannelser har strammet regeringens oprindelige udspil. Kravet er nu mindst 5 procent udflytning eller nedlægning af uddannelsespladser i de store byer. Der er ikke længere lagt op til, at visse uddannelser kan friholdes.
Et ud af fem for tidlige dødsfald skyldes fossile brændsler
Ny undersøgelse fra Harvard University konkluderer, at vi kraftigt har undervurderet, hvor mange leveår der hvert år går tabt som følge af luftforurening fra fossile brændstoffer.
Leder: Aarhus-sag afslører farlig fejlkultur blandt forskere
Ordene ‘redeskidere’ og 'bavianer’ optræder i en verserende sag om forskningsfejl og intern kritik på Aarhus Universitet, som Berlingske har beskrevet gennem de seneste uger. …
HCØ: Et åndrigt liv fortalt med klenodier, ord og tegninger
H.C. Ørsteds bredt favnende virke markeres med udstilling, engelsksproget jubilæumsbog og en dansk tegneseriebog.
Kvanteforskere studerer snedig sammenkobling af superledning og ferromagnetisme
SDU-forsker finder langtrækkende magnetoeelektroniske excitationer i diamant doteret med bor. På KU studerer forskere lignende fænomener i andre materialer.
Jens Ramskov får H.C. Ørsted-medalje
I 200-året for opdagelsen af elektromagnetismen går H.C. Ørsted Sølvmedalje for kun tredje gang til en videnskabsjournalist.
Astronomer bekræfter: Her trækker roterende stjerner rumtiden rundt
Undersøgelser af en radiopulsar, der er i tæt omløb med en hvid dværg, viser, hvordan rumtiden ‘trækkes med rundt’, når de to kompakte objekter roterer om hinanden. En dansk fysiker har bidraget til opdagelsen.
Leder: Rumforskere sætter Danmark på forsiden og strøm til grundforskningen
Det er sjældent, at dansk forskning rydder forsiden hos et af verdens mest anerkendte videnskabelige tidsskrifter, Science. Men det skete for nylig – ganske velfortjent. Danmarks hidtil dyreste …
Sex mellem menneske-arter og fundet af en berømt partikel: “10’erne var et stort årti for videnskaben”
Sammen med en række forskere har vi samlet de nogle af største videnskabelige gennembrud fra det sidste årti.