Hollandsk astrokemiker modtager den sjældent uddelte Niels Bohr Guldmedalje
Ewine van Dishoeck er den kun 13. modtager af medaljen indstiftet af Ingeniørforeningen i Danmark. Måske er hun også den sidste.
Hun lægger fundamentet for at starte selv: Studerer sundhedsinnovation
Ingeniører, læger og andre sundhedsfaglige samles for at udvikle kompetencer i behovsdrevet innovation. For Catharina Holland nærer det drømmen om at starte egen virksomhed.
Nyt røntgenapparat på KU Food skal gøre plantebaseret kost mere lækkert
At kende den fysiske struktur på de lækreste animalske fødevarer og kopiere egenskaberne over i plantebaseret mad er målet med et nyt apparat på Københavns Universitet.
Nobelprisen i kemi går til opfindsomt molekylebyggerværktøj
Nobelprisen i kemi er netop blevet uddelt, og den gik til to forskere, som hver især har udviklet værktøjer til asymmetrisk organokatalyse.
Danske forskere bryder blod-hjerne-barrieren med ‘medicinlastbiler’
Et dansk forskerhold har haft succes med at bryde gennem blod-hjerne-barrieren, der tidligere har været svært fremkommelig, da man ikke har vidst, hvordan man skulle passere den tætte membran. Det kan bidrage til behandlingen af sygdomme i hjernen - for eksempel en tumor.
Forskere afslører mysterium om træers vækst
Med en genteknologisk metode er det nu for første gang muligt at se ind i planters byggeproces. Den nye forskning i planters cellevægge udført af blandt andre Københavns Universitet åbner op for at skabe stærkere byggematerialer og mere klimaeffektive træer.
Kvanteforskere studerer snedig sammenkobling af superledning og ferromagnetisme
SDU-forsker finder langtrækkende magnetoeelektroniske excitationer i diamant doteret med bor. På KU studerer forskere lignende fænomener i andre materialer.
Topologisk superledning i nanotråde: Et skridt på vejen til en ny form for kvantebit
Forskere på Københavns Universitet kombinerer to effekter på ny måde i bestræbelserne på at udvikle et fundament for en særlig form for qubit til kvantecomputere.
Ikke længere i tvivl: Dværg-art var i virkeligheden en teenage t-rex
Ny undersøgelse viser, at de små t-rex'er, som man tidligere troede var en ny art, i stedet er t-rex'er i voksealderen.
Ny computerchip kan give lynhurtige computere i fremtiden
Amerikanske forskere har bygget en kulstof-mikrochip, der er langt mere effektiv, end dem vi har i dag.
Er magnetisk påvirkning af vand nøglen til en ny biologi?
Danske målinger af Jordens magnetfelt kan være med til at afgøre, om vand kan lagre energi. En kontroversiel påstand, som kan tænkes at revolutionere biologien.
Hvid energi: Ny opfindelse hiver strøm ud af faldende sne
Teknologien kan måske bruges til arktiske vejrstationer og skijakker.
Københavns Universitet og Microsoft tester ny platform for kvantecomputer
Google og IBM bruger allerede Josephson junctions i deres kvantecomputere. Disse kan muligvis også danne grundlag for de særlige topologiske kvantebit, som Microsoft satser på at bruge i deres kvantecomputer.
Nyt kuld af de fremmeste forskere får stor særbevilling fra Villum Fonden
11 forskere modtager i alt 410 mio kr. til forskning efter deres eget hjerte. To kommer fra udlandet, og de flytter nu deres forskning til Danmark.
»AI skal ikke have etisk særstatus - det er et freakin’ regneark«
Skrækscenarier for AI er ren vrøvl - det er ikke mere etisk vanskeligt end alt andet, mener Chief Data Scientist Morten Middelfart.