Svarede du rigtigt i sidste års krystalkugle-quiz? Se de 13 rigtige her
Ingen læsere fik alle 13 spørgsmål rigtige, men seks læsere fik en 12’er i sidste års tipskupon om begivenheder i 2022. Læs her, hvad du skulle have svaret.
PODCAST Jens Ramskov gennemgår årets vigtigste forskningsresultater
Ingeniøren udpeger hvert år de fem bedste danske forskningsresultater inden for teknik og naturvidenskab. I ugens Transformator fortæller Ingeniørens videnskabsjournalist om vinderen og de fire ‘runner-ups’.
Invasiv myre senest set i Rostock: Klimaforandringer sender dem på kurs mod nord
Miljøstyrelsen opfordrer til, at man indberetter det, hvis man se myren.
Forundersøgelse af Kattegatforbindelse: Jernbane er dyrere, men gavner flest mennesker
En forbindelse, der kun består af en motorvej, vil til gengæld have en bedre samfundsøkonomisk gevinst og være mest skånsom for klima og miljø.
Fagligt talt: Flagermus i Danmark bærer forskelligartede coronavirus
Før COVID-19 opstod, som følge af smitte med SARS-CoV-2, vidste man allerede, at der er et reservoir af virus i flagermus med både zoonotisk potentiale (kan smitte mennesker) og potentiale for s…
Efter kritik fra atomkraftliste: Politisk virkelighed er også fakta
Flere IDA-lister er enige med den nye liste Atomkraft ja tak! i, at alle fakta skal med, når en sag undersøges, men påpeger samtidig, at det politiske klima og den menneskelige faktor også er vigtige realiteter, når der udarbejdes rapporter.
Spørg Fagfolket: Hvordan laver man selv alkoholfri vin?
Et par læsere vil gerne vide mere om produktion af alkoholfri vin, for hvordan gør man det? Det svarer specialist fra Chr. Hansen på.
Forskellige gener giver forskellige typer af migræne
Et stort internationalt studie har identificeret 86 hidtil ukendte gener for migræne og gjort det muligt at kategorisere migræne efter genetisk profil.
Hul i lovgivningen giver mulighed for at fælde regnskov
Et hul i lovgivningen giver brasilianske sojadyrkere mulighed for at fælde regnskov for at udvide deres marker, til trods for at det har været ulovligt siden 2006.
Forskere i opråb: Tag sundhedstruslen fra giftige fluorstoffer alvorligt
Sundhedstruslen fra fluorstoffer er underbelyst og underprioriteret, advarer en række eksperter. Ud af 19.000 forurenede grunde i Danmark er kun 1.100 undersøgt for PFAS.
Dyk ned i kvantefysikkens fødsel …og hvorfor Einstein og Bohr altid kørte for langt
En national fejring markerer i år 100-året for indvielsen af Niels Bohr Institutet og for Niels Bohrs nobelpris i fysik.
Giftgas og a-bomber førte til grundforskningens syndefald
Grundforskningen vil altid være, og har aldrig været uskyldsren, lyder det fra historiker på Niels Bohr Institutet, der hjælper os gennem fortællingen om grundforskningens tumultariske liv gennem tiderne.
»Er vi blevet for kloge? Nej, tværtimod!«
Det kræver handling nu, hvis vi skal sikre et reelt forskningsberedskab for os selv og for fremtidige generationer, skriver formanden for Danmarks Frie Forskningsfond.
To millioner danskere går for sjældent til tandlæge – og de risikerer at blive alvorligt syge
Betændelse i tandkødet kan skabe problemer og kædes sammen med hjertekarsygdom og diabetes.
Boosterstik gør risikoen for coronasmitte 10 gange lavere
Samtidig ser tredje stik ud til at forebygge ni ud af ti dødsfald for folk over 50 år.