SYNSPUNKT Europa bør satse på egenproducerede chips og grøn AI
Det uforudsigelige geopolitiske klima og udfordringer med leverancesikkerheden har fået Europa sporet ind på, at vi nok gør klogt i at etablere produktion af computerchips til vore egne lande. D…
Video-kvanteskole del 3: Den ene partikel ved, hvad den anden gør
Entanglement. Velkommen til det mest besynderlige inden for kvantefysikken: Partikler, der opfører sig ens, selv om de befinder sig forskellige steder i universet.
Topforskere i USA har mistet deres status som verdens mest citerede
Kina har førertrøjen på inden for alt fra AI over bioteknologi og udgivelse af forskningsartikler. Nu er topforskningen også den mest citerede.
Elektronikkens øvre grænse: En petahertz
Kvantefænomener sætter en teoretisk øvre grænse for hastigheden af hurtige elektronikkomponenter
Udfordrer SpaceX, OneWeb og Amazon: EU vil sende hundredevis af satellitter i lav jordbane
EU-Kommissionen vil sende satellitter i kredsløb om Jorden i lav jordbane allerede fra næste år. Det skal forbedre og sikre den europæiske internetinfrastruktur og gøre os uafhængige af kommunikationsteknologi fra USA, Kina og Rusland. På sigt skal satellitterne levere sikker kvantekryptering.
Nobelprisen i kemi går til opfindsomt molekylebyggerværktøj
Nobelprisen i kemi er netop blevet uddelt, og den gik til to forskere, som hver især har udviklet værktøjer til asymmetrisk organokatalyse.
IPCC slår fast: Klimaforandringer accelerer og betyder mere ekstremt vejr
FN’s klimapanel fastslår at menneskabte klimaforandringer accelerer i uhørt tempo. Konklusionerne bygger på nye modeller forbundet med mindre usikkerhed.
HCØ: Et åndrigt liv fortalt med klenodier, ord og tegninger
H.C. Ørsteds bredt favnende virke markeres med udstilling, engelsksproget jubilæumsbog og en dansk tegneseriebog.
Ultrakolde atomer på ISS skaber ny viden
Når tyngdekraften tages ud af ligningen, kan atomfysik udføres med høj præcision.
Kronik: Corona-indsatsen er dyr – men det kan blive dyrere ikke at gøre noget
Jes Søgaard er direktør for og professor ved CPop SDU Illus.: SDU I coronasundhedsøkonomi-debatten har man fuldstændig glemt, at alternativet til lockdown ikke er en uforandret for…
Astronomer bekræfter: Her trækker roterende stjerner rumtiden rundt
Undersøgelser af en radiopulsar, der er i tæt omløb med en hvid dværg, viser, hvordan rumtiden ‘trækkes med rundt’, når de to kompakte objekter roterer om hinanden. En dansk fysiker har bidraget til opdagelsen.
Sådan gik det i 2019 – hvor mange quizspørgsmål kunne du svare på?
To læsere fik alle 13 spørgsmål rigtige i sidste års tipskupon om begivenheder i 2018. Læs her, hvad du skulle have svaret.
Morgen-briefing: Dansk tech-startup bag fodboldkamera lander investering på 40 millioner / Telia udnævner ny koncerndirketør / IBM installerer første kvantecomputer i Tyskland / Tidligere FCK-boss skal stå i spidsen for Astralis
Dansk tech-startup bag fodboldkamera lander investering på 40 millioner. Fynsk robotvirksomhed får millioner fra EU. Telia udnævner ny koncerndirketør. IBM installerer første kvantecomputer i Tyskland. Generation Z er vilde med London. Tidligere FCK-boss skal stå i spidsen for Astralis.
Import af affald er kun en god idé de næste ti år
Fjernvarme fra importeret affald er ikke længere en klimamæssig fordel, når konkurrencen fra renere energikilder øges, viser ny analyse fra DTU.
Kronik: Hold øje med Made in China 2025
Christina Boutrup er journalist og forfatter, specialiseret i kinesiske forhold Illustration: Privatfoto Den amerikanske præsident Donald Trump har flere gange højlydt kritiseret Kin…