Danskeres kroppe forgiftet af dobbelt så meget dioxin som EU anbefaler
EU har sat nye, lavere anbefalinger for indtag af giftstofferne dioxiner og dioxinlignende PCB. Det danske optag er næsten dobbelt så højt som EU’s anbefalinger, og det er sidt nyt for folkesundheden.
Landmanden med det mystiske vand: »Ingen regner mine målinger for noget«
Mød Søren Olsen på Frimandsgaard, der ifølge kommunen er ramt af »strømforurening«. Køerne vil ikke drikke vandet, og hverken kommune, Grander-vand, ekstra jording af malkerobotten eller udskiftning af hejseporten motor har hjulpet.
Vilde idéer om vand undersøges på DTU
Eksperimenter viser, at egenskaberne ved vand kan påvirkes med ultrasvage elektromagnetiske felter. Årsagen hertil nøjes DTU-forsker endnu med at gisne om, men han mener, perspektiverne er store.
Vandmænd kan bruges til at fjerne mikroplast i havene
Slim fra vandmænd binder sig til mikroplast, viser forskning.
Et glas mælk om dagen? Forskere sår tvivl om det officielle kostråd
Der er ikke bevis for, at mælk forebygger kræft, knogleskørhed og hjerte-kar-sygdomme, som Fødevarestyrelsen ellers påstår.
Spørg Fagfolket: Kan vi redde klimaet med spejle i rummet og aerosoler i atmosfæren?
En læser vil gerne vide, om vi kan nå at redde Jorden, hvis vi bruger geoengineering? Lektor på DTU Kemiteknik vurderer muligheden.
Ny forskningscenter skal huse banebrydende projekt om fleksibelt energi-forbrug
Med 30 mio. i støtte fra Innovationsfonden skal et fireårigt forskningsprojekt få alvor sætte turbo på fleksibelt energiforbrug som nøglen til en billig grøn omstilling.
Forskere: Spis efter kostrådene, så spiser du også klimavenligt
Følg kostrådene, skær ned på kød og undgå madspild. Så reducerer du dit klimaaftryk, viser nye beregninger.
Ugens debat: Effektivitet målt på hvilken måde?
DTU Risø skal frem til sommer teste lagerevne og varmefordeling i et diabas-stenlager, som skal opvarmes til 600 grader af overskydende vindmøllestrøm. Det førte til en debat blandt læserne på ing.dk om effektivitet – og selve meningen med et sådant lager.
Gran på menuen: Kræfthæmmende bakterier kan leve af nåletræer
Forskere ved DTU Bioengineering har været med til at sandsynliggøre, at præbiotika med fibre fra nåletræer kan beskytte mod inflammation og tyktarmskræft.
Landbruget har leveret under én procent af de lovede kvælstof-reduktioner
»Vildt lidt,« siger professor om, at landbruget kun har sænket udslippet af kvælstof med 12 ton med frivillige tiltag. Målet var 1.450 ton i dag og 2.907 ton i 2021.
Vandmiljø-rapport: Alle andre faktorer end kvælstof har kun minimal betydning
Forskere blev sat til at undersøge, om andre forhold end næringsstoffer, som hovedsageligt kommer fra landbruget, er med til at give dårligt vandmiljø. Allerede efter den indledende rapport vurderer professor, at det kun i minimalt omfang er tilfældet på nationalt plan.
Minister vil forbyde alle fluorstoffer i mademballage
Et endeligt opgør med giftige fluorstoffer i vores mademballage kan være på vej. Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen undersøger mulighederne for et nationalt forbud, der kan træde i kraft i 2020.
10 vigtige opdagelser videnskaben stod bag i 2018
Hvert år bliver vi klogere. Og videnskaben har i år fundet svar på både skøre, mærkelige og virkelig vigtige dele af vores verden. DR Videnskab har samlet årets største bedrifter.
Faktor 1.750: EU erkender fluorstof-fejl og sænker anbefalinger voldsomt
Efsa er klar til at sænke den tolererede ugentlige eksponering med en faktor 1.750 for stoffet PFOA og faktor 80 for PFOS. I Danmark indretter man allerede kontrolprogrammerne.